2024. május 13. - Szervác, Imola

Milliárdos veszteséggel zárt a bank

A Bank of America (BofA), az Egyesült Államok legnagyobb eszközállománnyal rendelkező bankja 1,57 milliárd dollár veszteséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet.
2011. január 21. péntek 16:33 - HírExtra
A bank pénteki közleménye szerint 2010 utolsó három hónapjában egy egyszeri tétel, a jelzálog-üzletágban végrehajtott 2 milliárd dolláros leírás okozta a veszteséget. Ezt leszámítva 756 millió dollár, részvényenként 4 cent adó utáni nyereséget értek el, ami azonban jóval elmarad az elemzői várakozások részvényenként 14 centes átlagától. A bevétel 22,7 milliárd dollár volt, 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A társaság a harmadik negyedévben is veszteséges volt, akkor a bankkártya üzletágban kellett leírni 10 milliárd dollárt, miután a törvényhozás a tavasszal elfogadott pénzügyi reformcsomaggal korlátozta a kártyadíjakat.

Az év egészében 2,24 milliárd dollár volt a BofA vesztesége, a 2009-ben elért 6,28 milliárd dollár adózás utáni nyereség után.

A társaság a 2008 őszén elmélyült válság egyik nagy vesztese volt. A krízis éppen akkor rendítette meg, amikor felvásárolta a Merrill Lynch befektetési bankot. Az ügyletet végül csak az állami bankmentő alap 45 milliárd dolláros segítségével tudta végrehajtani.

A BofA időközben visszafizette az állami támogatást, a válság elmélyülése óta azonban már összesen 98 milliárd dollár a veszteség és a leírások összege. Ráadásul további nehézségek is várhatók a jelzáloghitel-üzletágban, amit az jelez, hogy a bank 4,2 milliárd dolláros céltartalékot képzett az értékpapírosított hitelekkel összefüggő esetleges visszavásárlási vagy kártérítési követelések kielégítésére.

További gondokat okozhat a WikiLeaks portál, amelynek alapítója, Julian Assange tavaly novemberben bejelentette, hogy leleplezik egy igen jelentős amerikai bank erkölcstelen üzelmeit. Assange nem árulta el, hogy melyik bankról van szó, szakértők szerint azonban valószínű, hogy a WikiLeaks a BofA ügyeit kívánja kiteregetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását