2024. március 29. - Auguszta

Matolcsy módosítaná

Az Országgyűlés válassza meg és menthesse fel a jövőben a monetáris tanács négy tagját a parlament gazdasági és informatikai bizottsága javaslatára - kezdeményezte Matolcsy György.
2011. január 13. csütörtök 14:26 - HírExtra
Az Országgyűlés válassza meg és menthesse fel a jövőben a monetáris tanács négy tagját a parlament gazdasági és informatikai bizottsága javaslatára - kezdeményezi a jegybanktörvény módosítására csütörtökön benyújtott javaslatában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A monetáris tanácsot a négy, úgynevezett külsős tagon kívül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és két alelnöke alkotja. A jelenlegi szabályok szerint a négy külsős tagból kettőt az MNB elnöke, kettőt a miniszterelnök javaslatára nevez ki a köztársasági elnök.

Az indítvány indoklása szerint a változtatásra azért van szükség, hogy a tanács külsős tagjai esetében "a különböző szempontok átfogó mérlegelése, ennek révén a döntések megalapozottsága tovább javuljon." Emellett az indoklás alapján a változtatás "jelentős közeledést jelent az Európai Unió gyakorlata felé, hiszen azon tagállamok közül, amelyek az eurót még nem vezették be és ezért az önálló monetáris politikai döntéshozatal még jelentős szereppel bír, a parlament számos esetben (ezek között említhető Bulgária, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Svédország) fontos szerepet játszik a monetáris politikát irányító testületek tagjainak kiválasztásában".

Az előterjesztés kimondja, hogy a tanács tagja az a magyar állampolgár lehet, aki monetáris, pénzügyi, illetőleg a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti, illetőleg gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik. Orbán Viktor miniszterelnök decemberben egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy a jegybankot vezető monetáris tanács négy tagjának lejár a mandátuma február végén, és e helyekre a parlament másik négy embert delegál majd. Így az új embereknek 4:3 arányban fölényük lesz a monetáris tanácsban.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy ettől kezdve a kormány, a parlament és a nemzeti bank gazdaságpolitikája között könnyebben tudnak majd összhangot teremteni. A most beterjesztett törvényjavaslat - amelynek értelmében az Országgyűlés hat évre választaná meg a monetáris tanács külsős tagjait - az elfogadását követően azonnal hatályba lép. Az Országgyűlés következő ülésének tervezett időpontja február 14.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását