2024. május 3. - Tímea, Irma

Mocsai Lajos óvatos

A férfi kézilabda válogatott a VB felkészülés során megnyerte az Újévi Kupát, miután 31-31-es döntetlent játszott a házigazda lengyelekkel. Mocsai Lajos szövetségi kapitányt kérdeztük, mit vár a VB-től?
2011. január 10. hétfő 12:54 - Forján-Vass Máté
Hogy értékeli a felkészülést a VB-re?

Az előző EB
Magyarország kiválóan kezdte a tavalyi ausztriai EB-t. A későbbi győztes franciák ellen 29-29-es döntetlent ért el. A spanyoloktól viszont 34-25-re kaptunk ki, ami viszont még kellemetlenebb, negyedszázad után a csehek is megverték csapatunkat 33-26-ra.
Az európai bajnokságok lebonyolítása miatt felemás felkészülés adódott. A német Bundesliga majdnem az év végéig tartott, amíg nálunk már december 20-án véget ért a bajnokság. Azok, akik itthon játszanak, onnantól kezdve egyéni felkészülés alapján dolgoztak a klubjukban.

A keret 27-én jött össze, és év végéig Veszprémben készült. Másodikán sikerült majdnem teljes csapattal edzeni, ekkorra csatlakoztak a Bundesligából érkezők.

A mai napig öt felkészülési mérkőzést játszottunk, közte négy VB résztvevővel, és eddig még nem szenvedtünk vereséget.

Ebből kiindulva pozitív reményekkel indul a VB-re?

Nagyon óvatosan várom a versenyt. Jó alkalom a felkészülés a gyakorlásra, de abból indulok ki, hogy az előző világversenyen, a 13-14. helyen végeztünk.

Az mindenképpen pozitív, hogy ellentétben más szárazföldi labdajátékokkal ott vagyunk a VB-n. Az út nem volt egyszerű, egy nálunk erősebb szlovén csapatot ejtettünk ki.



A felkészülés alapján miben kell fejlődnünk, és mivel elégedett?


A legnagyobb probléma abból adódik, hogy a végleges keret kijelölése a keddi elnökségi ülésen lesz. Bizonyos posztokon a jelenlegi sérülések miatt nehéz a döntés. Iváncsik Gergő nem tartott velünk az Újévi Kupára, remélem, hogy rendbe jön, és velünk jön a VB-re, mert eddig Törő Szabolcs egyedül játszott ezen a poszton – hozzáteszem remekül – de szükség van egy nemzetközi szintű alternatívára is.

A jobbátlövő poszt is hiányos, Mocsai Tamás szintén egyedül játszik itt. Laluska Balázs kéztörése miatt eddig otthon készült, a ma esti edzésen döntöm el, hogy játszik-e a VB-n vagy sem.

Eklemovic 16 hete bajlódik vállsérüléssel, reményeink szerint ezen a héten speciális edzésekkel helyreáll a lövő ereje, így harmadik irányítóként ő is velünk jöhet.

Ancsin Gábor tekintetében kell még döntenem. Nagyon tehetséges fiatalember, a junior csapattal kijutott a VB-re, ahol ő volt a legeredményesebb játékos: vagy ő jön a jobbszélre vagy Harsányi.

A kapusposzton is döntéskényszer van, Fazekas László gyermekáldás miatt később érkezett, szintén különedzéseket folytat egy speciális kapusedzővel. Mellé a két szegedi kapus közül kerülhet ki valaki, ha úgy döntök, hogy két kapus kell a VB-re.

Hogyan tovább a VB-ig?


Holnap és holnap után még két napig edzünk együtt. Ezzel már ténylegesen az izlandi mérkőzésre koncentrálunk.



Mi az elvárt cél a VB-n?

Az, ami a másik 12 csapaté, bejussunk az első hét helyezett közé, hogy részt vehessünk egy olimpiai kvalifikációs tornán. Az éremesélyesekkel nehéz lesz felvenni a versenyt, de nagyon kiegyenlített a mezőny többi része is.

A mi águnk nagyon nehéz, az első körben az előző Olimpia ezüstérmesével, Izlanddal, Norvégiával, az év meglepetéscsapatával, Ausztriával és Brazíliával vagyunk együtt. Norvégia és Izland után a harmadik helyért leszünk nagy harcban az osztrákokkal és a brazilokkal. A cél az, hogy minden mérkőzés után megmaradjon az esély a továbbjutásra. Ha továbbmegyünk, akkor jön a francia, német, spanyol hármas, ők abszolút éremesélyesek.

Fontos, hogy motiváltan menjünk ki, de ne nyomjon agyon a teher minket. Az előző világeseménynél színvonalasabb játékot, és egységesebb, jobb morálú csapatot várok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását