2024. április 19. - Emma

A Fidesz választ vár Gyurcsánytól

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy haladéktalanul számoljon be arról, hogy az érdekeltségi körébe tartozó Motim Zrt. milyen körülmények között juthatott a hivatalosnál olcsóbban áramhoz. Erről Fónagy János, az ellenzéki párt szak
2008. március 28. péntek 12:42 - Hírextra

Mint mondta, a sajtóban megjelent információk szerint egy tavaly decemberben, a nyilvánosság kizárásával megkötött exkluzív megállapodás alapján hét vállalat, köztük a Gyurcsány Ferenc vállalatcsoportjához tartozó Motim Zrt. olcsóbban vásárolhat áramot a Magyar Villamos Művektől (MVM), mint a hivatalos aukción kialakult nagykereskedelminek tekinthető ár.

Miként fordulhatott elő, hogy miközben az emberek egyre többet fizetnek az elektromos áram díjáért, addig az ő egyik cége jelentős és tekintélyes kormányzati tényezők közreműködésével elérte az áram díjának csökkentését? - tette fel a kérdést Fónagy János.

Hangsúlyozta: miközben 2002 óta 56 százalékkal emelkedett az áram fogyasztói ára, vagyis az emberek és a kisvállalkozások egyre többet fizetnek, néhány nagyvállalat, köztük a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Motim "sumák módon" mindenkinél kevesebbet fizet.

A miniszterelnök állandóan a közteherviselés fontosságáról beszél, és a megszorítások miatt folyamatosan az emberek megértését kéri, miközben saját cége számára az MVM külön megállapodásban csökkenti az áram árát - jegyezte meg Fónagy János. Kérdésre válaszolva arra az álláspontra helyezkedett, hogy az eljárás a versenysemlegesség és az egyenlő elbánás elvét akkor is sértené, ha a hét cég között nem lenne ott a Motim.

Fónagy János arról is beszélt, hogy az árengedmény több mint 1 milliárd forint kiesést jelent a tavaly 36 milliárdos nyereséggel záró MVM-nek. Szerinte az MMV vagy a többi fogyasztóval, az állampolgárokkal és a kisvállalkozókkal fogja megfizettetni a profitkiesést, vagy ez a pénz nyereségként a hét vállalat tulajdonosainak zsebébe vándorol majd.

A fideszes képviselő kitért arra, hogy a sajtó információi szerint a "szőnyeg alatti megállapodásban" közreműködőként részt vett a Miniszterelnöki Hivatal és a gazdasági tárca is. Kérdésre válaszolva ugyanakkor úgy fogalmazott: azt nem mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nyomást gyakorolt ebben az ügyben, de azt igen, hogy a miniszterelnök tulajdonában lévő cég hat másikkal együtt kivételes elbánásban részesült a Magyarországon működő nagyvállalatok túlnyomó többségével, valamint a kisvállalkozásokkal és az állampolgárokkal szemben.

Megjegyezte: a miniszterelnök cégei kapcsán az irányítási jogok gyakorlásáról mondott le, de a tulajdonról nem, így a keletkezett profitból minden évben jelentős összegekkel részesül.
A kormányszóvivő előzőleg az MTI-vel pénteken közölte: a miniszterelnök nem avatkozott és soha nem is avatkozik cégei konkrét ügyeibe, ennek ellenkezőjét állítani hazugság.

Budai Bernadett hangsúlyozta: a miniszterelnök kényesen ügyel arra, hogy ezektől az ügyektől távol tartsa magát, ugyanis ha nem így tenne, az befolyással való üzérkedés lenne.

"Ennek ellenkezőjét állítani rágalmazás. A kormányfő felhatalmazta jogászait, hogy vizsgálják meg, milyen jogi lépéseket lehet tenni az ilyen állításokkal szemben" - közölte a kormányszóvivő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását