2024. május 5. - Györgyi

Bravúros életmentés

Az elmúlt esztendő egyik kiemelkedő hazai orvosi tudományos eredménye: először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.
2011. január 6. csütörtök 10:53 - HírExtra
A példamutató esemény ráirányította a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nemzetközi orvostudomány kutatóinak és alkalmazóinak legjobbjai között jegyzett szakemberek dolgoznak az őssejt-kutatás és az őssejtek gyógyászati alkalmazásának elősegítésében, és az őssejt-megőrzés tudományának folyamatos fejlesztésében - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel
a Napidoktor.hu.

Magyarországon jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel. Bár több sikeres hazai beültetés történt az elmúlt években, a miskolci Gyermek Onkohematológiai és Csontvelőtranszplantációs osztályon 2010. őszén elvégzett életmentő műtét kiemelkedő.

A beültetett őssejt a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott, a szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek voltak a beteg csontvelőjének
pótlására, új csontvelő felépítésére.

„Az őssejtek révén olyan egészséges sejtek kerültek a beteg gyermek szervezetébe - a csontvelőbe és ezen keresztül a vérbe -, melyekben nincs rosszindulatú elváltozás, így ezek a sejtek adják meg a végleges gyógyulás esélyét.

A beavatkozás után két héttel megjelentek az új, egészséges sejtek a gyermek vérében, ezzel a kislány - kezelőorvosai szakvéleménye alapján - a gyógyulás útjára lépett” - mondta a téma szakértője, Dr. Balogh István a Napidoktornak.

A KRIO Intézet - ahol a beültetett őssejtet előkészítettek a transzplantációra - vezetője elmondta, hogy Pro-Família programja keretében ingyenesen biztosították az őssejt levételét és tárolását. Magyarország az egy főre eső sikeres őssejt beültetések tekintetében kiemelkedő helyen áll
Európában.

Négy őssejtbank és több orvosi intézmény adja a tudományos hátteret, hogy korunk egyik legújabb és legfontosabb gyógyászati ágazata szolgálja a korszerű terápiát. A hazai sejtbankok közül egyedül a KRIO Intézet rendelkezik a szigorú tudományos feltételekhez kötött amerikai orvos szakmai akkreditációval.

A lengyel-magyar tulajdonú cég 1998 óta működik Magyarországon, jelen vannak több Kelet-Európai országban, együttműködnek neves szakmai intézetekkel. Őssejt „bankbetétjeik” száma több tízezer.

A 2010.évi miskolci őssejt beültetés az ötödik sikeres beültetés volt a nemzetközi cégcsoporton belül, az egy főre jutó sikeres beültetések számában elsők Európában. Jelenleg a Magyarországon születtet gyermekek mintegy hét százalékának köldökzsinór-vérét tárolják, miközben az őssejt terápia alkalmazási területe folyamatosan bővül. Kormányzati támogatás nélkül azonban a legsikeresebb tudományos eredmények sem tudnak elterjedni, miképpen szükség lesz mielőbb egy olyan nemzeti őssejt bankra is, amely kiszolgálhatja a legkorszerűbb terápiás kezeléseket.
Forrás: Objektív Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását