2024. május 18. - Erik, Alexandra

Meghalt a tánctanár

Elhunyt Farkas Jenő táncpedagógus, több tánciskola alapítója, aki tánctanárként számos rádió- és televízióműsorban, valamint filmen is dolgozott - tudatta a család kedden az MTI-vel.
2011. január 5. szerda 09:13 - HírExtra
Farkas Jenőt 85 éves korában, hétfőn érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
Farkas Jenő 1926. december 21-én született Budapesten. 1947-ben az Első Demokratikus Tánctanár Képzőn szerzett táncmesteri diplomát, később az Alsógödi Néptánc Főiskolát is elvégezte.

A család által az MTI-hez eljuttatott életrajz szerint Farkas Jenő első tánciskoláját Budapesten Szving Palota néven 1947-ben nyitotta meg, később Sopronban volt tánciskolája, az 50-es évek közepén több vállalat néptánccsoportját vezette, majd 1957-ben megnyitotta a Budapesti Tánc Stúdiót, amelyben havi 300-400 tanítvány fordult meg, s amelynek össztáncain olyan akkor fiatal dszesszzenészek játszottak, mint Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Fogarasi János, Ungár István, Szele Tibor, Balogh Csibe Jenő vagy Ablakos Lakatos Dezső.

Az 50-es évek végén egy éven át a rádióban, később két évig a Magyar Televízióban vezetett Tánciskola címmel műsort. Farkas Jenő tematikája és betanítása alapján készült el 1984-ben az Én táncolnék veled című tévésorozat is.

Több filmnek volt koreográfusa és szereplője is mint tánctanár: olyan alkotásokon dolgozott, mint a Gyalog a mennyországba vagy a Madárkák.
Farkas Jenő nevéhez fűződik az ország első formációs tánccsoportjának megalakítása, az első Budapesti Táncverseny megszervezése 1962-ben, s a Népművelési Intézet felkérésére 1965-ben a kezdő és haladó tánctanfolyamok számára tematikát is készített.

1972 és 1980 között a Budapesti Maxim Varieté vezető koreográfusa volt, a 80-as években több szálloda, illetve varieté-színház számára készített koreográfiákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását