2024. április 23. - Béla

A kormány rendet tesz

A kormány a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás érdekében felülvizsgálta az általa alapított közalapítványok és alapítványok működését, és a felülvizsgálat eredménye alapján döntött bizonyos alapítványok megszüntetéséről, illetve átalakításáról.
2011. január 5. szerda 15:06 - HírExtra
Harmincöt megszűntetett alapítvány feladatait nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át. A kormány döntése értelmében a legismertebb roma közalapítványok (Magyarországi Cigányokért Közalapítvány - MACIKA, Gandhi Közalapítvány, Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány) működésében is jelentős változás lesz, kettő közülük megszűnik, és feladataikat az újonnan létrehozott Wekerle Sándor Alapkezelő veszi át. A változások átláthatóbbá, takarékosabbá és ellenőrizhetővé teszik a roma integrációra szánt támogatások felhasználását.

A Gandhi Közalapítvány - illetve az általa működtetett pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium - biztonságos és törvényes működtetése érdekében átalakul. Az alapítvány 2004 óta súlyos működési zavarokkal küzd és immár két éve határozatképtelen. A 27 alapítónak, szervezetnek és magánszemélynek évek óta nem sikerült érvényes alapító okirat módosítást elfogadnia. A kormány ezért úgy döntött, hogy megkeresi azt a szervezeti formát, mely a nemzeti értéket képviselő gimnázium működését biztosítani tudja.

A közalapítvány átalakításának előkészítősében a kormány minden érintettet be kíván vonni. Ezen kívül a kormány felhívja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökét, hogy a Gandhi Közalapítványnál, rendeljen el soron kívüli ellenőrzését és az annak eredményéről készült jelentését terjessze a kormány elé. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) megszűnik. A szervezet kizárólag költségvetési forrásból működött, ezért a közalapítványi forma fenntartása nem indokolt. A közalapítvány fő feladatát a roma ösztöndíj program működtetését - a Wekerle Sándor Alapkezelő veszi át, ahol 2011-ben az elmúlt húsz év legnagyobb összegű forrása áll rendelkezésre roma ösztöndíjakra.

Megszűnik a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány is, de az általa ellátott feladatok nem. A közalapítvány által eddig kezelt pályázatok 2011-ben is elérhetőek, sőt az eddiginél magasabb támogatási összegekkel szintén a Wekerle Sándor Alapkezelőnél. Az alapkezelő legfontosabb feladata egy hatékony pályázati rendszer működtetése, amely a
kormányprogramnak megfelelően biztosítja a hazai költségvetési források átlátható, gyors és hatékony felhasználását, és a lehető legjobb projektek megvalósulását. Az alapkezelő készíti elő és bonyolítja le a KIM-hez rendelt, hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását