2024. április 16. - Csongor

Lassan, de biztosan: apad a Tisza

Lassú apadás kezdődött a Tisza alsó szakaszán, a vízszint csökkenése azonban a folyó felső szakaszáról érkező újabb árhullám miatt mérséklődni fog.
2011. január 4. kedd 17:40 - HírExtra
A belvízzel elöntött terület nagysága nem változott, a becslések szerint 833,5 négyzetkilométer - közölte Kozák Péter, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Az igazgató tájékoztatása szerint az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) területén a Hármas-Körös torkolati szakaszán, valamint a Tisza mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszán másodfokú, a szegedi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az árvízi védekezésben 260-an vesznek részt, ők főként figyelőszolgálatot látnak el, de munkájukat nehezíti, hogy a burkolatlan töltésszakaszok sok helyütt járhatatlanok.

A hótakaró miatt nehéz megbecsülni a belvízi elöntés nagyságát, a becslések szerint az Alsó-Tisza vidékén 833,5 négyzetkilométert boríthat belvíz, ebből 272,5 négyzetkilométer vetés, 253,5 négyzetkilométer pedig szántó - közölte a szakember, hozzátéve, hogy a héten várható felmelegedést követően az elöntés nagysága tovább nőhet.

A belvíz gyorsabb levezetése érdekében 17 munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat, vágják a nádat. A harmadfokú készültség mellett üzemelő 28 szivattyútelepen átemelt víz mennyisége naponta 4,4 millió köbméter.

A belvíz elleni védekezésben 230 ember vesz részt.

A vízgazdálkodási társulásoknál másodfokú készültség mellett folyik a munka. Összesen 41 településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Csongrádon, Kunszentmártonban és Pálmonostorán, ahol harmadfokú a készültség.

A közelmúltat tekintve 2000 januárjában volt a legnagyobb - 1080,5 négyzetkilométer - az elöntött terület az Atikövizig területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását