2024. április 29. - Péter

Káosz, vér és szenvedés - merénylet 21 halottal

Feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel szombat délelőtt az észak-egyiptomi Alexandriában, ahol az éjjel robbantásos merényletet hajtottak végre egy templom ellen, 21 ember halálát okozva.
2011. január 1. szombat 12:16 - HírExtra
A több tucatnyi kopt keresztény tüntetőt többször is a botokkal felszerelt és könnygázt is bevető rohamrendőrök tartották vissza attól, hogy a kordont megbontva megközelítsék az éjjel megtámadott templomot. A zavargók kövekkel dobálták a rendőröket az utca túloldaláról, s bezúzták a közelben parkoló autók ablakait.

Mások egy nagy keresztet emeltek a magasba, amelyre az áldozatok ruházatának véres foszlányait aggatták.

A kopt egyház tisztségviselői, köztük III. Senuda pápa maga is megpróbálta csitítani a hangulatot, de eredménytelenül.

A tüntetők közül egyesek a kormányt tették felelőssé a történtekért. "A kormány is benne van - hangoztatta egy negyvenes éveiben járó kopt hívő. - Meg akarják törni a koptokat. Tudják, hogy a koptok nem szeretik Gamal Mubarakot" - tette hozzá, az idős egyiptomi elnök gyakran utódként emlegetett fiáról beszélve.

Egyiptom, amely idén szeptemberben elnökválasztást tart, fokozta a templomok körüli biztonsági intézkedéseket, s megtiltotta autók parkolását a közvetlen közelükben, amióta az al-Kaida iraki szárnya novemberben támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi kopt keresztény egyházat.

Az egyiptomi belügyminisztérium a délelőtt közleményt adott ki, amely szerint a terrorcselekményt "valószínűleg" egy "külföldi elemek" által támogatott öngyilkos merénylő követte el.

"A merénylet helyszínének vizsgálata alapján valószínű, hogy a felrobbant bombát a testén viselte egy öngyilkos merénylő, aki maga is életét vesztette" - áll a közleményben, amely nem tesz említést arról a korábbi feltételezésről, miszerint a támadók egy robbanóanyaggal megrakott autót repítettek volna a levegőbe a templom bejárata előtt.

A helyben készült pokolgépet a belügyi tárca közlése szerint fémdarabokkal töltötték meg, hogy növeljék a robbanás pusztító hatását.

Az egészségügyi minisztérium közben legfrissebb jelentésében már 79 sebesült áldozatról számolt be.

A belügyi tárca a robbantás körülményeire, valamint a terrorcselekményeknél világszerte és a térségben leginkább alkalmazott módszerekre tekintettel arra következtet közleményében, hogy a támadást nyilvánvalóan külföldi elemek tervelték ki és hajtották végre.

Szíria szombaton terrorista bűncselekményként ítélte el a támadást. A damaszkuszi kormány egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője a hivatalos Sana hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a merénylet "Egyiptom és a többi arab ország nemzeti egysége és vallási pluralizmusa ellen irányult".

Az elnök kis feszült

Hoszni Mubarak elnök egész éjjel figyelemmel kísérte a terrorcselekménnyel kapcsolatos fejleményeket - jelentette a hivatalos Mena hírügynökség. Mubarak egyúttal utasítást adott a vizsgálatok felgyorsítására, hogy mielőbb feltárhassák, ki áll a robbantás mögött.

Az államfő "felszólítja Egyiptom gyermekeit - a koptokat és a muzulmánokat -, hogy fogjanak össze a terrorizmus erőivel és mindazokkal szemben, akik meg akarják ingatni a haza biztonságát, stabilitását és gyermekeinek egységét" - tette hozzá a hírügynökség.

A detonáció éjfél után mintegy fél órával következett be, amikor távozni kezdtek az résztvevők az alexandriai Szidi Besr negyed Szentek (al-Kiddisszine) templomában csaknem ezer hívő jelenlétében megtartott újévi istentiszteletről.

A templom bejárata előtt egy teljesen kiégett gépkocsit maradt a robbanás után. Egy szemtanú az On-TV helyi kereskedelmi televíziónak azt mondta: látta, amint az autóval férfiak érkeztek a templom elé, ott leállították a kocsit, majd sietve távoztak. Az autó kisvártatva felrobbant.

A merénylet annyira felbőszítette a hívőket, hogy kőzáporral fogadták a kiérkező rendőröket, és megdobáltak egy közeli mecsetet is. Szombat reggel elkeseredett keresztények tucatjai tüntettek a templom előtt.

A robbantás elkövetését egyelőre senki sem vállalta, de két hónapja az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi koptokat.

"Még borzasztóbb vérfürdő lett volna..."

"Ha a püspök két perccel hamarabb fejezi be a misét, még borzasztóbb vérfürdő lett volna" - mondta kórházi ágyán egy sebesült fiatal nő a francia hírügynökségnek. A leginkább azonban az aggasztotta a fiatal családanyát, hogy "a biztonsági erők semmit sem tettek, és hagyták leparkolni azt az autót a templom előtt a hatóságok minden tiltása ellenére", az al-Kaida fenyegetései után.

November elején a nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a bagdadi katolikus Miasszonyunk-templom ellen október 31-én elkövetett támadást, amelyben 46 túsz - köztük két pap -, valamint 7 rendőr és 5 merénylő vesztette életét, s több mint hetvenen megsebesültek.

A csoport azt is bejelentette: lejárt a határideje annak az ultimátumnak, amelyet az egyiptomi kopt egyháznak adtak két muzulmán hitre áttért nő szabadon bocsátására - akiket állítólag egyiptomi kolostorokban tartanak fogva -, ezért immár "törvényes célpontoknak" tekinti a keresztényeket.

A 79 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény, s hosszú évek óta feszült a viszonyuk az ország muzulmán többségével.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását