2024. június 2. - Kármen, Anita

Víz alá kerülhet Szabolcs

A szombaton lehullott átlagosan harminc milliméter csapadék miatt folyamatosan emelkednek a Felső-Tisza folyóinak vízszintjei, s nőtt a belvízzel borított területek nagysága.
2010. december 26. vasárnap 12:09 - HírExtra
A folyók külföldi vízgyűjtő területein átlagosan 23-28 milliméter, a hazain pedig közel 30 milliméter eső esett, de a Szatmári-síkságon fekvő Vámosorosziban például 42 millimétert regisztráltak karácsony első napján - ismertette Kató Sándor. A Nyíregyháza mellett lévő Császárszálláson 27, míg a magyar-román határvárosnál, Csengernél 34 milliméter eső hullott le.
Az intenzív csapadéktevékenység miatt árhullám indult el a térség folyóin: a Lónyay-főcsatornán másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, s folyamatosan emelkednek a térségi vízfolyások vízszintjei. A Tisza Vásárosnamény alatti szakaszain mindenhol készültséget elrendelésére készül a vízügyi igazgatóság, a vízállások ezeken az árvízvédelmi védvonalakon az elsőfokú szintet meghaladják. A Krasznán a jelenlegi elsőfokú készültséget másodfokúra emelik, de ez a riasztás lép majd érvénybe várhatóan a Túron és a Szamoson is - összegezte a védelemvezető-helyettes.

Egyre nagyobb a baj

Kató Sándor tájékoztatása szerint növekedett a belvízzel elöntött terület nagysága: a korábbi 300 helyett már 400 négyzetkilométer van elöntés alatt, a vízügyi igazgatóság ezért mind a tizenkét belvízvédelmi szakaszán másodfokúra emeli a készültséget. A szivattyútelepek éjjel-nappal dolgoznak; a szervezethez beérkezett adatok szerint Szabolcsban harminchét önkormányzat tart fenn valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget, egyes településeken folyamatos a szivattyúzás és a homokzsákolás.

A szakember az MTI kérdésére elmondta: a legsúlyosabb helyzet a Tisza-Szamosközben van, ahol átlagosan mintegy negyven milliméter eső esett szombaton. Ebben a térségben jelenleg nyolc önkormányzat számára nyújt segítséget a vízügyi igazgatóság.

A harmadfokú belvízvédelmi készültséggel érintett Újfehértón az elmúlt két napban folyamatosan szivattyúznak. A Bocskai utcában a talajvíz feláztatta egy vályogfalú lakóépület hátsó részét, ami megroggyant. A tűzoltók aládúcolják az érintett szakaszt, azt azonban, hogy a házból ki kell-e költöztetni a lakókat, csak a műszaki szakértő vizsgálata után lehet megmondani - mondta az MTI-nek Nagy Sándor, a település független polgármestere. A kisvárosban korábban négy embernek kellett a belvíz miatt elhagynia otthonát, őket önkormányzati bérlakásokban helyezték el átmenetileg.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását