2024. április 20. - Tivadar
Az Országgyűlés 257 igen és 119 nem szavazat mellett fogadta el a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt.
2010. december 23. csütörtök 13:55 - HírExtra
Jövőre a költségvetés hiánya a GDP 2,94 százaléka, 687 milliárd forint lesz. Az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott költségvetési törvény rögzíti azt is: jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács, helyett új, háromtagú testület jön létre, új jogosítványokkal, titkárság nélkül.

A törvényt 218 fideszes, 37 KDNP-s mellett két független képviselő - Molnár Oszkár, Pősze Lajos - szavazta meg; 58 szocialista, 44 jobbikos, 15 LMP-s és két független - Ivády Gábor és Szili Katalin - voksolt nemmel.

Sürgős kihirdetés

A képviselők döntöttek, hogy kérik az államfőtől a törvény sürgős kihirdetését.

A jogszabály kimondja: a 2011. évi költségvetés bevétele 13.151 milliárd forint, kiadása 13.838 milliárd forint, hiánya pedig 687 milliárd forint, ami eredményszemléletben a GDP 2,94 százalékának felel meg.

Az országos nyugdíjbiztosítási alap 3.074 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel nullszaldós lesz.Az egészségbiztosítási alap bevétele 1.370 milliárd forint, kiadása 1.459 milliárd, hiánya 88,6 milliárd forint.

Az általános tartalék összege jövőre 90 milliárd forint, igaz, e tételnek új neve lesz: rendkívüli kormányzati intézkedések.

A kamatkiadások előirányzata 1.052 milliárd forint a törvény szerint.A magánnyugdíjpénztárakból származó bevétel két soron jelenik meg a költségvetésben. A Nyugdíj Alapba a magán-nyugdíjpénztári átlépők vagyonát átvevő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból 434,3 milliárd forint bevétel származik, a központi költségvetésbe 94,5 milliárd jut.

A pénzintézetek különadója a 2011-es bevételi előirányzatban 187 milliárd forint, az ágazati különadókból betervezett bevétel 161 milliárd forint.

A végkielégítésekre kiszabott 98 százalékos különadóból a kormány1 milliárd forint bevételt vár a teljes 1.363 milliárd forintos szja előirányzaton belül. A büdzsé a 2011-ben induló egykulcsos szja-rendszerre épül.

Megszűnik a KT

A jövő évi költségvetés rendelkezik arról is, hogy 2011-ben jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács - az erre betervezett 835,5 millió forintot elvonták -, és új, három tagú, új jogosítványokkal rendelkező tanács jön létre titkárság nélkül.

A büdzsé 22 milliárd forintot biztosít arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket.

Jövőre visszaáll a választásokon 1 százalékot elért pártok költségvetési támogatása az idei szintre, 223 millió forint pluszt kapnak a büdzsé előző tervezetében lévő összeghez képest, a Fidesz így 1,05 milliárd forinthoz, az MSZP 521,3 millióhoz, a Jobbik 448 millióhoz, az LMP 249 millióhoz, a KDNP 232 millió forint támogatáshoz jut.

A költségvetési vita során megszavazott módosítások a legnagyobb átrendezést a fővárosi és megyei kormányhivatalok létrehozásakor eredményezték. Ezek működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés. Az összeget az elfogadott módosítás megemeli 80 milliárd forinttal.

Hiánycél

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetési expozéban elmondta: a büdzsé három alapfeltételezésre épül: jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos inflációval számol és azzal, hogy "nem romlik a külső világ".

Matolcsy György szerint a büdzsé fordulatokat indít be: az államadósság mértéke jövőre 79-80 százalékról 78 százalék körüli szintre csökkenhet; sikerülhet egyszerre bővíteni a fogyasztást, a beruházásokat és a foglalkoztatást; a jövedelemcentralizáció 3 százalékkal csökkenhet, az adócentralizáció pedig 36 százalékra mérséklődik.

A jövő évi költségvetés három fő eszköze a szigorú költségvetései politika, az adóreform és a szerkezeti reformok.

A nemzetgazdasági miniszter a hosszú távon szükséges lépések között említette egymillió új munkahely létrehozását, azon belül "minél előbb minél többet". Elmondta: az egymillió új munkahely mintegy ezermilliárd forint többletet eredményezne a költségvetésben, ami "rendbe tehetné" a jelenleg 900 milliárdos hiányt mutató állami nyugdíjkasszát.

Matolcsy György rögzítette: a mindehhez elengedhetetlen szerkezeti reformokat a kormánynak jövő év kora tavaszán - konzultációkat követően - ismertetnie kell, "ezt várja saját lelkiismeretünk, az egész világ, az Európai Unió".

A tervezetthez képest nőtt a jövő évi büdzsében a 2012-es költségvetési belső tételek hiánya és felére csökkent a 2013-as elsődleges egyenlegcél: a törvény szerint a 2012-es belső tételek hiánya legfeljebb 5.356,090 milliárd forint lesz (eredetileg 4.940,450 milliárd forintot terveztek), 2013-ban az elsődleges egyenlegcél 245,593 milliárd forint lesz a tervezett 499,629 milliárd forint helyett.

Abortuszra szánt összeg

Elfogadta az Országgyűlés a Latorczai János (KDNP) által a 2011-es költségvetéshez benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványt, így az eredetileg betervezett ötszáz helyett jövőre négyszázmillió forint lesz a terhességmegszakítások finanszírozására a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának büdzséjében.

Az Ház 316 igen és 16 nem szavazattal fogadta el az indítványt. Nemmel voksoltak az LMP-s képviselők és Baja Ferenc (MSZP).

A KDNP-s képviselő azt kezdeményezte, hogy az előirányzatból százmillió forint kerüljön át a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő programok támogatására.
Latorczai János korábban már benyújtotta ezt a módosító javaslatot, de a hét elején visszavonta kezdeményezését. Csütörtökön azonban újra beadta indítványt, melyet az alkotmányügyi bizottság is támogatott.

A jövő évi büdzsében negyadnnyi pénz lesz abortuszra, mint amennyi az idei költségvetési törvényjavaslatban szerepelt: 2010-ben 1,6 milliárd forint állt rendelkezésre a terhességmegszakításokra, 2011-ben erre 400 millió forint lesz.

Rogán: húsz éve az első ilyen

A 2011. évi költségvetés lesz az elmúlt húsz évben az első, amely 3 százalék alatt tartja az államháztartási hiány mértékét - emelte ki Rogán Antal, a Fidesz gazdaságpolitikai kabinetvezetője csütörtökön, a jövő évi büdzsé záróvitájában.

Rogán Antal aláhúzta: a jövő évi lesz az elmúlt tíz évben pedig az első olyan költségvetés, amely érdemben csökkentheti az államadóságot. A költségvetés szakít a megszorítások politikájával - fogalmazott.

A fideszes politikus azt követően beszélt, hogy a szocialisták a kormány elmúlt fél éves intézkedéseit szimbolizáló dobozokat, "karácsonyi csomagokat" tettek le a kormányoldali képviselők elé az ülésteremben. Rogán Antal erre a lépésre reagálva reményének adott hangot, hogy a szocialista képviselők a "nokiás dobozokat" is visszahozták.

Kitért az "elmúlt 8 év örökségére is", azt mondta: az alatt az idő alatt az államadóság 2,5 szeresére növekedett, ezt az óriási terhet, a hátrahagyott romhalmazt kellett eltakarítani 2010-ben, és ahelyett kell 2011-ben valami újat építeni.

A kormány mozgásteréről úgy vélekedett: egy fillérrel sem költhetett többet, mint amennyi bevételre szert tett, ilyenre nem volt példa Magyarország költségvetési gazdálkodásának elmúlt 20 évében.

A vitában Szekeres Imre (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányváltás előtt az ország kezdett kilábalni a válságból, nőtt az ország iránti bizalom, a kockázati felár 1,7 százalékos volt, ezt a kormányoldal fél év alatt megduplázta, mert ma Magyarország 3,6-4 százalék közötti felárral jut hozzá a hitelekhez. Ez ennek a fél évnek a valódi teljesítménye - fogalmazott.
Szerinte az ország 2012 újabb eladósodás elé néz - szögezte le.

Volner János (Jobbik) szerint bár a kormányoldal forradalmi változásokat és pótköltségvetést ígért a választások előtt, de ezekről szó sincs, mert olyan költségvetés nyújtottak be, amelyben a sarokszámok nem változtak. Úgy vélekedett: a jövő évi büdzsében a Gyurcsány-Bajnai-kormány megszorításait viszik tovább egy az egyben.

Scheiring Gábor (LMP) szerint sincs szó forradalmi változásokról, mert a költségvetés az elmúlt 20 év hamis, bukott politikáját folytatja. Példaként említette, hogy forrásokat von el az oktatástól és az egészségügytől. Hozzátette: ami forradalmi, az a demokráciát felszámoló lendület.
Ezt követően az elnöklő Kövér László jelezte, hogy csak azoknak adja meg a szót a házszabály értelmében, akik a zárószavazás előtti módosító indítványokhoz szólnak hozzá.

A felszólaló Novák Elődtől (Jobbik) és Burány Sándortól (MSZP) végül a házelnök a házszabály értelmében megvonta a szót.

Vége a megszorítások gazdaságpolitikájának


Rogán Antal szerint a csütörtökön elfogadott jövő évi költségvetés szakít a megszorítások gazdaságpolitikájával, amely az elmúlt éveket jellemezte.

A Fidesz országgyűlési képviselője parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé legfontosabb üzenete, hogy a következő évben jelentősen nő Magyarországon a gyermekes családok támogatása. Hozzátette, 2011-ben abból a szempontból is véget ér a megszorítások kora, hogy az első olyan év lesz, amikor nem emelkedik a magyar családok több mint 61 százalékának a gázszámlája.

Azzal kapcsolatban, hogy leminősítette Magyarországot a Fitch Ratings, Rogán Antal azt mondta, az összes leminősítés sokkal inkább az elmúlt nyolc év örökségének az eredménye.

Jobbik: ideiglenes javulás

A Jobbik szerint helyes, hogy a jövő évi büdzsé megszorítások nélkül javít az ország pénzügyi helyzetén, a párt azonban kifogásolja, hogy ezt ideiglenes intézkedésekkel éri el.

Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány a költségvetési egyensúly érdekében rendkívüli bevételeket szed be, így azonban nem rajzolódik ki egy kiszámítható és fenntartható költségvetési pálya a következő évekre.

Hozzátette: a Jobbik fájlalja, hogy miközben a büdzsé bevételi oldalán jelentős és támogatható változások történnek, addig a kiadási oldal szinte változatlan.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását