2024. április 25. - Márk

Amerikában is népszerű a karácsony

Tíz amerikaiból kilenc amerikai megünnepli a karácsonyt, függetlenül attól, hogy keresztény vallású-e - állítja egybehangzóan két, a USA Today című lapban hétfőn publikált közvélemény-kutatás.
2010. december 21. kedd 10:33 - HírExtra
A karácsonyt az ateisták, a zsidók és a muzulmánok közül is sokan megünneplik. Ed Setzer, a LifeWay keresztény közvélemény-kutató intézet "riasztónak" nevezte azt a szakadékot, ami a hit és a karácsony megünneplése között tátong.

A LifeWay, valamint a USA Today és a Gallup által készített felmérés egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy az emberek jó része, noha tisztában van vele, hogy a karácsony vallási ünnep, nem megy el templomba, nem emlékezik meg Jézus születéséről és inkább az ilyenkor hagyományos tojáslikőr kortyolgatására összpontosít.

A nashville-i székhelyű LifeWay 2110 felnőtt bevonásával készített felmérése szerint a megkérdezettek 74 százaléka vélekedett úgy, hogy a karácsony "elsősorban" vallási ünnep. A USA Today/Gallup 1000 fős, felnőtt mintán elvégzett közvélemény-kutatása szerint 51 százalék gondolja azt, hogy a karácsony "erősen vallásos" tartalmú esemény.

Az ünnep vallásos jellegének kifejezését azonban a gyakorlatban a válaszadók túlnyomó többségének esetében messze meghaladták az olyan "szertartások", mint az ajándékozás (89 százalék), a családtagokkal és barátokkal együtt elköltött ünnepi étkezés (86 százalék), a karácsonyfa-állítás (80 százalék) vagy a karácsonyi dalok hallgatása (79 százalék).

A tényleges hitbéli tevékenységségre jóval kevesebb energia jut: 58 százalék tesz a Jézusba, mint Megváltóba vetett hit megerősítéséért, 47 százalék megy el templomba szenteste vagy karácsony napján, 34 százalék néz meg egy bibliai témájú filmet és mindössze 28 százalék idézi fel az Újszövetségnek a Jézus születésére vonatkozó részeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását