2024. május 7. - Gizella

A németek jól kezelik a hajléktalanok-ügyét

Az idei tél Németországban is rekordgyanús hómennyiséggel és fokcsikorgató hideggel köszöntött be, éjszakánként Berlinben mínusz 15 fok körül van a hőmérséklet.
2010. december 21. kedd 10:27 - HírExtra
Bár a német fővárosban mintegy 3000 hajléktalan él (országos szinten húszezer fölött jár a számuk), évek óta nem volt példa arra, hogy valaki megfagyott volna közülük a téli hónapokban.

Ez egyrészt a hajléktalanszállók viszonylag magas számának köszönhető. Igaz, az utóbbi napok roppant hidege nyomán ezeket valósággal megrohamozzák az esti nyitáskor a rászorulók. A főpályaudvar közelében, a Lehrter Strassén lévő szállás 60 férőhelyére minden este 160-170 jelentkező pályázik. A menhely főnöke, a 28 éves Svetlana Krasovski azonban senkinek nem mutat ajtót a farkasordító hidegben.

A betérőket először is forró leves várja, hogy átmelegedjenek a szabadban töltött egész napi fagyoskodás után. Reggel pedig, távozás előtt egy bögre kávét kap mindenki, hogy némileg "feltankolva" mehessen ki újra az utcára. A készletek azonban aggasztó mértékben fogynak. Ezért a Lehrter szálló vezetői felhívással fordultak vállalatokhoz és éttermekhez, hogy sürgősen küldjenek természetbeni adományokat: levest és egytálételt a rászorulóknak. A lakosságtól elsősorban kesztyűket, valamint férfi és női alsóneműt kérnek.

Azokról a berlini hajléktalanokról, akik maguktól nem keresik föl esténként valamelyik szállót, a fővárosi Kältebus gondoskodik, amelynek éjjeli körútjáról a ZDF televízió közölt riportot. A zimankójáratnak fordítható mikrobusz volánjánál Pawel, egy lengyel bevándorló ül, aki szintén átélte korábban a hajléktalanságot. Társa, Luise gyakorlott szemmel vizslatja a kapubejárókat, buszmegállókat, és megpróbálja rábírni az ott didergőket arra, hogy jöjjenek el a busszal a legközelebbi menhelyig, vagy legalább pár percre üljenek be, és igyanak egy forró teát.

Rábeszélése nem mindig jár eredménnyel. A hajléktalanok többségének ugyanis megszokott "placca", azaz törzshelye van. Ezt nem szívesen hagyják el, mert attól tartanak, hogy távollétükben tüstént megjelenik egy vetélytárs, és elfoglalja az ő bejáratott helyüket.

Ilyen esetekben a Kältebus személyzete legalább egy vastag, télálló hálózsákkal segíti a makacs hajléktalant. A lakossághoz intézett felhívásaiban elsősorban használt, mínusz fokok kivédésére is alkalmas hálózsákokat kér a mikrobuszt üzemeltető önkormányzati szervezet.

A kérés meghallgatásra talál: ennek bizonyítéka, hogy a jelentős számú hajléktalan dacára sem tavaly, sem idén nem történt egyetlen fagyhalál sem a német fővárosban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását