2024. április 30. - Katalin, Kitti

Belorussziában nem jó ellenzékinek lenni

Kettő kivételével az összes fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet őrizetbe vették hétfőre virradóra a fővárosban, Minszkben lezajlott ellenzéki tüntetés után - jelentették hírügynökségek.
2010. december 20. hétfő 11:39 - HírExtra
Összesen hét elnökjelöltet vettek őrizetbe. A kórteremből ismeretlen helyre hurcolták a választásokon második helyen végzett Uladzimir Neklaev elnökjelöltet, akit a rendőrattak után eszméletlenül szállítottak kórházba - közölte a jelölt felesége. A fehérorosz államügyészség egyik illetékese azt mondta, hogy az őrizetbe vettek közül egyesek ellen tömeges rendbontások szervezése címén fognak vádat emelni, és akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható lesz ellenük.

A minszki államügyészség egyik illetékese azt mondta, hogy az őrizetbe vettek közül többek ellen tömeges rendbontások szervezése címén fognak vádat emelni, és akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható lesz rájuk. Csak két elnökjelöltet, Jaroszlav Romancsukot és Viktor Tyerescsenkót nem vették őrizetbe. Ők is Lukasenka ellenzékéhez tartoznak, de nem értettek egyet az ellenzéki megmozdulással.

Romancsuk szerint az őrizetbe vett elnökjelöltek "enyhén szólva is meggondolatlanul cselekedtek, s most mindenki szenved, miközben a hatóságok készek aszfaltba döngölni a demokrácia minden hajtását, s minden politikai pártot". A politikus úgy tudja, hogy a hatóságok szinte az összes ellenzéki párt betiltására készülnek a vasárnap esti erőszakos tüntetések után.

A rendőrség szerint több száz tüntetőt vettek őrizetbe. A Vjaszna (Tavasz) nem hivatalos emberi jogi hírportál nyilvánosságra hozott egy listát, amely 221 őrizetbe vett személy nevét tartalmazza.

Anatol Kuljasau belügyminiszter leszögezte, hogy senki sem marad büntetlen. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a rendbontó tömeg nem saját akaratából, hanem azon elnökjelöltek hívószavára tüntetett, akik a tömeget kihasználva akarják megvalósítani céljaikat, megingatni az országot, és megzavarni az elmúlt 15 évben megszilárdult nyugalmat és közrendet.

Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége közleményben ítélte el az erőszakcselekményeket. A képviselet aggodalmát fejezte ki a hatóságok túlzott erőalkalmazása, az elnökjelöltek bántalmazása, az újságírók és a civil társadalom képviselői ellen alkalmazott erőszak és Uladzimir Neklaev sorsa miatt.

Guido Westerwelle német külügyminiszter is erélyesen elítélte a letartóztatásokat. Elfogadhatatlannak nevezte szabadságjogaikat érvényesíteni akaró ellenzéki jelöltek és híveik megkínzását, megveretését vagy őrizetbe vételét.

A lengyel külügyminisztérium ugyancsak elítélte a tüntetők tömeges bántalmazását, és megengedhetetlennek nevezte a rendőrség kemény fellépését. "Különös aggodalomra ad okot az ellenzéki jelöltek súlyos bántalmazása" - áll a tárca közleményében, amely az erőszak leállítására, az őrizetbe vettek azonnali szabadon bocsátására, és a tüntetők, politikusok, illetve az újságírók elleni tettlegesség kivizsgálásra szólított fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását