2024. május 30. - Janka, Zsanett

Előre hozott választásokra készül Hollandia

Hollandiában a szombatra virradóra szétesett koalíció miatt kialakult kormányválság nyomán előre hozott választások lesznek.
2010. február 21. vasárnap 08:07 - HírExtra
A vakációját Ausztriában töltő holland királynő hétfőn tanácskozik a pártok vezetőivel - adták hírül a holland sajtó honlapjai. Jan Peter Balkenende holland kormányfő írásban nyújtotta be lemondását Beatrix királynőnek, aki a hétvégén visszatér ausztriai vakációjáról és hétfőn tárgyalásokat kezd a pártvezetőkkel a kialakult helyzetről. Az alkotmány értelmében 83 napon belül kell kiírnia új választásokat. A kormánykoalíció azért bomlott fel, mert két legnagyobb pártja nem tudott megegyezni az elvben idén lejáró afganisztáni katonai misszió sorsáról.

A kereszténydemokrata miniszterelnök nagykoalíciós kabinetjéből hivatalosan a második legnagyobb erő, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) vált ki. A kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) azonban a kicsiny Keresztény Unióval (CU) nem birtokol a kormányzáshoz elegendő többséget, így előrehozott választásra kerül sor, várhatóan már májusban.

A pénteken kezdődött tizenhat órás ülésen kicsúcsosodott kormányvita során a PvdA ragaszkodott ahhoz, hogy a holland erők az eredeti terveknek megfelelően még idén hagyják el Afganisztánt, a CDA viszont eleget kívánt tenni a NATO azon kérésének, hogy hosszabbítsák meg a küldetést.

A mintegy 1600 fős holland misszió - a NATO afganisztáni küldetésének keretében - nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett el.

A mostani, negyedik Balkenende-kormány szinte napra pontosan három éve, 2007 februárjában kezdte meg működését. Mandátuma hivatalosan egy év múlva járt volna le. A CDU szombaton összeült vezetősége bejelentette, hogy ismét Balkenende vezeti a pártlistát a választásokon - bár a döntést még meg kell erősítenie a párt kongresszusának.

Az előrehozott választások nagy nyertesének ígérkezik az iszlámellenes kijelentéseiről ismert populista Geert Wilders Szabadságpártja, amelynek a jelenlegi kilenc mandátummal szemben 24-et jósolnak a közvélemény-kutatások, és nem kizárt, hogy az ország második legnagyobb pártja lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását