2024. április 24. - György

Az LMP a köztisztviselői törvény módosításáról

A Lehet Más a Politika szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény fideszes módosításának egyértelmű célja, hogy modern hűbéri viszonyokat alakítson ki - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Szilágyi Péter.
2010. december 14. kedd 18:44 - HírExtra
A közleményben úgy fogalmaz, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vitájában a fideszes Kósa Lajos egyértelművé tette, nem kívánnak olyan teljesítményértékelésen alapuló kritériumrendszert kialakítani, amely alapján objektívan lehetne értékelni a köztisztviselők munkáját. Szavai szerint a kormánynak kifejezett szándéka, hogy a munkáltató teljesen szabadon, indokolás nélkül rúghasson ki akár több ezer embert a közszférából.

Az LMP szerint nyilvánvaló, hogy a "jogállamiság-jogbiztonság elleni sokadik merénylet" mellett ez a javaslat sérti az emberi méltósághoz való jogot, hiszen kiszolgáltatottságot eredményez érdemi jogi védelem nélkül.

Szilágyi Péter kijelenti, hogy a javaslat ellentmond a hátrányos megkülönböztetés tilalmának, mert a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóknak kevesebb, illetve semmilyen joga nem lesz e téren. Hozzáteszi, hogy a javaslat végül, de nem utolsó sorban sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, mert a kiváló, de másként gondolkodó munkaerőt is meg lehet fosztani a megélhetésétől.

Kijelentette, hogy ez visszatarthatja a munkavállalót attól, hogy egy jogszabályellenesnek vélt utasítás végrehajtását megtagadja, vagy kérje annak írásba foglalását. Szavai szerint ezáltal az "eddig is óvatosan gyakorolt jog válik végleg illúzióvá".

Úgy összegez, hogy ezek szerint a javaslat célja nem más, mint egy modern hűbéri viszony megteremtése, ahol a köztisztviselő a főnökéhez kell, hogy lojális legyen, nem pedig a közfeladathoz, a közösséghez, államhoz, joghoz.

Az LMP a közleményben felszólította a parlamenti többséget, hogy a köztisztviselőket "ne tegyék politikai zsákmányszerzés áldozatává és ne szavazzák meg ezt az alkotmányellenes és igazságtalan törvényjavaslatot".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását