2024. április 26. - Ervin

Nem nyúlhatna a kormány a pénzekhez

Nem vonhatna el a költségvetés a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bevételeiből és év végi maradványaiból L. Simon László fideszes képviselő törvényjavaslata szerint.
2010. december 13. hétfő 11:55 - HírExtra
Törvényjavaslatának céljáról L. Simon László elmondta: lehetővé akarják tenni, hogy az NKA - a főösszegét biztosító játékadó-bevételeken túl - költségvetési támogatásokat is fogadhasson, míg a szervezet alapszerű működését biztosítaná az NKA bevételei és év végi maradványai elvonásának tilalmát kimondó bekezdés. A képviselő hozzátette: a javaslat szerint ezentúl társasházak is pályázhatnának az NKA műemlék-felújítási alapjánál.

Mint hangsúlyozta, javaslatának lényegi pontja a kulturális szféra évtizedes jogos igényét elégíti ki azzal, hogy lehetővé teszi a maradványösszegek felhasználását.

Hiller István (MSZP) főbb céljaiban támogathatónak tartotta a javaslatot és emlékeztetett, hogy az NKA 2010-ben financiális okokból nem írt ki elegendő pályázatot, így fontos a maradványösszegek felhasználhatóságának biztosítása. A szocialista képviselő ugyanakkor feltette a kérdést: miért van szükség egy 800 millió forintos filmtámogatási keretre az NKA-n belül, ezt a forrást miért nem a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz rendeli a költségvetés? Válaszában L. Simon László helyesnek nevezte, hogy az NKA-n belül is létrejöjjön egy filmtámogatásai alap.

Karácsony Gergely (LMP) a törvényjavaslat céljaival egyetértve a jogszabály azon bekezdését kifogásolta, amely kimondja, hogy az NKA-hoz érkező költségvetési támogatás felhasználását a miniszter szabályozhatja.

A kulturális bizottság 15 igen és 2 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását