2024. május 8. - Mihály

A cyberháború új alapokra helyezheti a haditechnikát

Julian Assange letartóztatásáért hackertámadással fizettek a WikiLeaks hívei. Bár korábban is volt ilyen támadás, de nem ekkora méretű. Dr. Bencsáth Boldizsárral, a Műszaki Egyetem Docensével beszélgettünk a cyberháborúk jövőjéről.
2010. december 13. hétfő 07:08 - Forján-Vass Máté

Azzal, hogy terjed a net úgy, előfordulhat, hogy nemcsak államok fognak informatikai háborút vívni?


Természetesen. Az érdekcsoportok is használhatnak ilyet, de ez nem újdonság. Az adatbiztonság azért alakult tudománnyá, mert már korábban is volt példa egyéni érdekek érvényesítésére az informatikán keresztül.

Amíg nincs példa arra, hogy valamilyen probléma adódik, nem is reagálnak rá. Azzal, hogy megindult a magánadatok tárolása a neten, megjelent az adatbiztonság, mert az adatokat felhasználták egyesek.

Azt, hogy a cégek milyen módon használják az más kérdés. Ha valakiről kiderül, hogy adatot akart szerezni illegálisan, az jogi és erkölcsi veszteség is lehet a támadónak.

A jogi szabályozás megakadályozhatja ennek a terjedését?

Érdekes kérdés, hogy milyen a szabályozás, de probléma forrását nem szünteti meg. A magyar jog ezekben a kérdésekben nagyon részletes és szigorú.

Ami gondot okoz: a net egy nemzetközi dolog. Budapesten beperelni egy kínai embert a magyar jog alapján nagyon nehéz. Ezt ki lehet használni.

Másik gond az, hogy az internethasználat anonim. Egy-egy támadó el tud bújni az anonimitásban. Meg lehetne ezt változtatni, de az embereknek kimondottan arra van igénye, hogy névtelen legyen a net.

A technológia, a társadalom, a politikai, a gazdasági érdekek, ezek mind-mind meghatározzák, hogy milyen protokoll kerül az internetre, milyen rendszereket használnak. Ezek kompromisszumos döntések, hogy milyen érdeknek feleljen meg jobban egy rendszer.

Eljön a cyberháborúk kora?

Igen, a stuxnet már egyértelműen erre mutat. Ez várható volt a tudomány berkein belül, hiszen látjuk, hogy hova fejlődik az informatika. Most az változott, hogy amit eddig csak elméletben tudtuk felvázolni, az egyre inkább realizálódik.

Természetesen vannak javaslatok a védekezésre, de amíg nem jönnek ezek a támadások, addig nehéz rávenni az embereket a védekezésre, vagy a kormányokat arra, hogy kifizessék ennek a költségét.

Nincs egyértelmű megoldás, de lehetne jobb is a helyzet. Vannak olyan lehetőségek, amelyekkel nem éltünk még eddig a fenti okok miatt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását