2024. március 29. - Auguszta

Gödöllőn lesz Európa szeme

Gödöllő városa mindent megtesz azért, hogy a Magyarország soros EU-elnökségét kísérő rendezvényekhez megfelelő hátteret szolgáltasson - mondta Gémesi György polgármester pénteken a településen.
2010. december 10. péntek 13:46 - HírExtra
A polgármester abból az alkalomból mondott beszédet a királyi kastélyban, hogy Martonyi János külügyminiszter vezetésével bemutatták az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteinek és a sajtó képviselőinek az átalakított épületet, amely 2011 első félévében az uniós rendezvények kiemelt helyszíne lesz. 

Az 1990 óta hivatalban lévő Gémesi György szerint az elmúlt húsz évben az "alvóvárosként" ismert Gödöllő, amely "fél éven keresztül Európa egyik központja" lesz, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosává vált. A település stabil gazdasági háttere a megerősödött magyar kis- és közepes vállalkozásokon és az ide letelepedett multinacionális ipari vállalatokon alapszik - fogalmazott az októberben a helyi Lokálpatrióta Klub színeiben polgármesterré választott Gémesi György.

Mint kifejtette: Gödöllő iránt egyre nagyobb az érdeklődés jó megközelíthetőségének, kedvező infrastrukturális adottságainak, a magas színvonalú oktatásnak és a hagyományokat tiszteletben tartó kulturális életének köszönhetően. 

A polgármester köszönetet mondott Martonyi Jánosnak, aki - mint mondta - a kormányváltás előtt, márciusban támogatásáról biztosította a várost. Emellett Gémesi György háláját fejezte ki Révész T. Mihálynak, a kastély korábbi igazgatójának is, amiért sikerrel vezényelte le az átalakítási munkálatokat.

Gönczi Tibor, a kastély igazgatója hangsúlyozta: az épületben már több alkalommal is tartottak "magas szintű, két- és többoldalú megbeszélést", több kiemelkedő személy látogatott már el ide. Mint felidézte: a 250 éves múltra visszatekintő épületben Mária Terézia meglátogatta a kastély építtetőjét, Grassalkovich Antalt, a XIX. század második felében pedig a királyi család, különösen Erzsébet királyné töltötte itt szívesen az idejét. A kastély a XX. század első felében kormányzói rezidenciaként volt ismert - jegyezte meg.

Az elmúlt években több mint 3000 négyzetméter műemléki területet újítottak fel, s a parkban több mint öt hektárnyi területet rehabilitáltak - közölte Gönczi Tibor. Hozzátette: a nemrégiben felújított részek - a két megújult kastélyszárny és a lovarda épülete -, valamint a díszterem és a barokk színház szolgál helyszínéül Magyarország soros elnöksége alatt több "megbeszélésnek, tanácskozásnak és kiemelkedően fontos találkozónak".

A felújítások az EU támogatásával, a város és az állam hozzájárulásával valósultak meg - mondta, hozzáfűzve: a pályázati sikerek arra ösztönöznek, hogy további forrásokat keressenek, mivel "van még mit felújítani" a kastélyban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását