2024. május 2. - Zsigmond

Washington 2011-re békét akar

Az Egyesült Államok még nem adta fel a reményt, hogy jövőre megköthető lesz a köze-keleti békemegállapodás - jelentette ki szerdán Washingtonban P.J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
2010. december 9. csütörtök 08:57 - HírExtra
Azzal kapcsolatban, hogy Washington lemondott az izraeli telepépítés befagyasztásának kikényszerítéséről, Crowley kijelentette: "Változtattunk a megközelítésünkön, de még mindig arra összpontosítunk, hogy egy éven belül létrejöjjön a keretmegállapodás".

Mint ismeretes, Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke leszögezte, hogy addig nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, amíg az Izrael által megszállt területeken be nem fagyasztják ismét a zsidó telepek építését. Washington 20 darab F-35-ös harci gépet ajánlott fel Izraelnek az építkezések 90 napos felfüggesztése fejében, valamint azt, hogy a nemzetközi fórumokon megvédi a zsidó államot az ellene irányuló határozattervezetek ellen.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állította, hogy nem tudta rávenni kormánya tagjait az amerikai ajánlat elfogadására, akik egyébkén a szóban tett ígéret írásos megerősítését kérték az Egyesült Államoktól. A kompromisszum visszautasítása egyértelmű kudarc Barack Obama elnök számára, aki szeptember 2-án a közel-keleti béketárgyalások újrakezdésének házigazdája volt Washingtonban.

George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja a jövő héten "konzultációkra" ismét a régióba utazik, hogy az Obama-kormány nevében nyomást gyakoroljon a tárgyalófelekre. Ugyancsak a jövő héten az izraeli és a palesztin tárgyalók tárgyalók érkeznek Washingtonba, hogy Mitchell megbeszéléseivel párhuzamosan folytassanak megbeszéléseket.

A The Washington Post szerdán közölt értesülése szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken, a washingtoni Brookings Intézetben ismerteti majd az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiájának lényegét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását