2024. április 20. - Tivadar

Kína előretör?

Kína megelőzheti Spanyolországot és ezzel átveheti a harmadik helyet a legtöbb külföldi vendéget fogadó országok rangsorában - nyilatkozta Taleb Rifai, az Idegenforgalmi Világszervezet (UNWTO) főtitkára.
2010. december 9. csütörtök 16:22 - HírExtra
A 2009-es rangsor szerint a legtöbb külföldi turista Franciaországba érkezett (74,2 millió fő). A rangsorban követi az Egyesült Államok (54,9 millió fő), Spanyolország (52,2 millió fő), majd Kína (50,9 millió fő). Spanyolország, amely bruttó hazai termékének 10 százaléka származik az idegenforgalomból - 2008-ban vesztette el második helyét.

"A turizmus súlypontja éppen áthelyeződik Kínába, de általánosságban is Ázsiába" - mondta Rifai. Kína 2020-ra a leglátogatottabb célországgá válhat, de onnan is érkezik majd a legtöbb külföldi vendég - tette hozzá.

A főtitkár elmondta, "néhány évvel ezelőtt Kína úgy döntött, az idegenforgalmat gazdaságának egyik pillérévé fejleszti, és ez sikerült is". Míg 2000-ben csupán 8 millió külföldi vendég érkezett Kínába, addig 2009-ben már hatszor ennyien.

A külföldön legtöbbet költő országok rangsorában is előrelépett az ázsiai ország, megelőzve az eddig a negyedik helyen lévő Franciaországot. A rangsor élén Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szerepel.

A világ idegenforgalmi kilátásairól szólva a főtitkár elmondta: "az elmúlt 60 év legrosszabbjának számító 2009 után idén 5-6 százalékkal 920-930 millióra nőhet a vendégek száma. Jövőre 4 százalékkal bővülhet ez a szám".

A 2010-re vonatkozó adatokat januárban közli a nemzetközi szervezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását