2024. március 29. - Auguszta

WikiLeaks-ügy: a Jobbik feljelentést tett

Kémkedés és feljelentés elmulasztása miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese kedden a rendőrségen a Wikileaks-ügyben.
2010. december 7. kedd 11:27 - HírExtra
A politikus a rendőrség Teve utcai székháza előtt újságíróknak azt mondta: a nyomozóhatóság dolga kideríteni, hogy mely amerikai diplomaták hogyan vettek részt ebben a kémtevékenységben Magyarország ellen, és ki az, aki esetleg Magyarország diplomatái, politikusai, közéleti személyiségei közül velük együttműködött.

Volner János bírálta a kormányt, különösen a külügyminisztert, azért, mert - ahogyan fogalmazott - erélytelenül reagált a történtekre.

"Nagyon sokszor sajnos azt tapasztaljuk, hogy a Fidesz-kormány nagyon erős retorikai fordulatokat alkalmaz a nemzeti retorika tárgyköréből, de gyakorlatilag érdemi lépések ezt nem követik, ebben az esetben is gyakorlatilag erről van szó" - mondta. Hozzátette: "én nagyon remélem, hogy a kormány - csak azért, mert ilyen nagyon megalkuvó és kifejezetten szolgalelkű nyilatkozatokat tett a Külügyminisztérium ezzel kapcsolatban - megpróbál majd a sarkára állni, és kikéri magának ezt, hogy az amerikaiak ilyen módon sértik a Magyar Köztársaság szuverenitását".

Volner János közölte: "rendkívül súlyos" fejleményekre bukkantak, amelyekre a Külügyminisztériumnak már az anyagok megjelenését megelőzően is rálátása volt, mivel tájékoztatást kapott az amerikaiaktól, hogy ezek a dokumentumok nyilvánosságra fognak kerülni.

Utalt rá, hogy az amerikai kormány azzal bízta meg külügyminisztériuma külföldön dolgozó munkatársait, hogy különböző államok politikusairól gyűjtsenek információkat. A Guardian nevű brit napilap cikkére hivatkozva azt mondta, rendkívül súlyos tények tömkelege van felsorolva, például az, hogy lehetőség szerint magyar politikusok biometrikus azonosítóit szerezzék meg az amerikai diplomaták, továbbá kutassák ki azokat a nyílt és titkos nemzetközi megállapodásokat, amelyeket Magyarország például az energiabiztonság terén kötött.

A politikus bírálta, hogy miközben a magyar kormány a szabálysértési lopások elkövetőit elzárásra ítéli, a 15 év szabadságvesztéssel fenyegető kémkedés ügyében még feljelentést sem tett.

Szerinte Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára hétfőn napirend előtt "homályos magyarázatot adott" az ügyben feltett kérdésére. Nem adott a külügyi tárca megnyugtató magyarázatot arra, hogy a nemzetbiztonsági szerveknél elindult-e vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy kiket milyen formában érinthetett az amerikaiak kémtevékenysége - mondta. Szerinte arról sem lehetett semmit megtudni, hogy behívatták- e egyáltalán az amerikai diplomatákat a Külügyminisztériumba.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a magyar rendőrségnek lesz-e lehetősége belelátni amerikai állampolgárok magyarországi tevékenységébe, Volner János azt mondta: Pintér Sándor belügyminiszternek minden törvényes felhatalmazása és eszköze megvan ahhoz, hogy ennek az ügynek a végére járjon.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta: "arra számítunk, hogy kiutasítás lesz a vége" az ügynek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását