2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab
Az önkormányzati választásokra országos kérdőívkampánnyal készül a Lehet Más a Politika. Ezzel kapcsolatban Jávor Benedek, a párt főpolgármester-jelöltje nyilatkozott lapunknak.
2010. július 30. péntek 14:59 - Fontos Erzsébet
Mi az LMP célja a kérdőívkampánnyal?

Budapesten kerületi szinten és országszerte számos településen felmérjük, hogy a helyiek milyen problémával küzdenek és erre milyen megoldást keresnek. Várjuk javaslataikat az önkormányzat működésére- és a döntéshozatalra vonatkozóan is.

Minél több információhoz szeretnénk jutni. A kapott válaszokat feldolgozzuk és beépítjük a helyi programokba, választásokkor a kampányba, illetve a választásokat követően érvényesítjük az önkormányzatokban.

A kérdőívek milyen társadalmi problémákat feszegetnek?

Mielőtt elkezdtük az országos kérdőívezést, Budapest XI-XXII. kerületeiben már végeztünk hasonló kampányt. Akkor arra jutottunk, hogy legfontosabb területek közé sorolható a közlekedés problémája. A budapesti közösségi közlekedésre épp úgy gondolok, mint az autós közlekedésre.

Felmerült a parkolás témaköre, illetve az alternatív közlekedési módokon belül a kerékpáros- és gyalogos közlekedés lehetőségei is. Kérdéses, hogy milyen mértékben vannak zöld területek és a meglévők milyen állapotban vannak? A válaszokban visszaköszöntek az önkormányzatokban megjelenő ügyintézési nehézségek és a működésükben tapasztalható korrupció. Aggodalomra adhat okot az óvodai és bölcsődei ellátás és férőhelyek biztosítása is.

Ön szerint a jelenlegi felmérés során felmerülnek további problémák?

Nincs hipotézisünk. Minket valóban a helyiek véleménye érdekel. Nem akarjuk azt éreztetni, hogy mi tudjuk a problémát és arra tudjuk is a megoldást. A budapesti bajokra vonatkozóan vannak ötleteink, és erre a programunk választ kíván adni. Ennek ellenére léteznek olyan ügyek, amiket kevésbé érzékelünk vagy netán nem olyan hangsúllyal szerepelnek a programunkban, mégis a választók számára fontosak.

A kérdőívben milyen kérdésekre kell választ adniuk a lakosoknak?


Felkínáljuk azokat a témaköröket, amik az előző kérdőívezés során is felmerültek. A válaszadók tizenöt-húsz kérdéses listán, egytől ötös skálán rangsorolhatják az adott problémákat. Mindemellett lehetőséget biztosítunk arra, hogy a felsorolt pontokon túl bármilyen felmerülő nehézséget jelezhetnek, amire szerintük a leggyorsabban megoldást kellene találni.

Hol találkozhatnak a választók a kérdezőbiztosokkal?

A kerületek és nagyvárosok főbb közlekedési csomópontjain, közterületeken illetve a települések utcáin. Fontosnak tartom kiemelni az utcai jelenlétet, hiszen kampányunk is a közvetlen találkozásokon alapult. Továbbra is ezt a kommunikációs formát szeretnénk alkalmazni. Ez egyrészt pénzügyi okokból adódik.

Mi nem tudunk óriás plakátokra és médiakampányra költeni, mint például a Fidesz, de nem is akarunk, hiszen a személyes találkozások a leghitelesebb formái a tájékozódásnak és a tájékoztatásnak. Aki aktív és maga szeretné kitölteni a kérdőívet, az a párt honlapján is megteheti.

Mennyi kitöltött adatlapra számítanak?

Az előző felmérés kapcsán nem tudok pontos számadatot mondani. Az biztos, hogy több száz válaszadó volt. A mostani kampány során ötezres adatot remélünk. Ezzel a kezdeményezéssel olyan információkhoz jutunk, amelyekkel segíteni tudjuk a helyi programokat és kampányokat.

Mikor fejeződik be a felmérés?

Az elkövetkezendő két hetet szántuk a kérdőívezésre, ezután jön az összesítés és kiértékelés. Ennek eredményeképpen augusztus végéig véglegesítjük a helyi programokat, így tudunk nekiindulni a választási kampánynak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását