2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Földcsuszamlás Kolumbiában: több százan eltűntek

Mintegy kétszáz embert temethetett el élve egy földcsuszamlás vasárnap a kolumbiai Medellín városban, ahol hetek óta tart az esőzés.
2010. december 6. hétfő 08:06 - HírExtra
A vöröskereszt helyszínen tartózkodó mentőegységei közölték, hogy az első becslések szerint az eltűntek száma legalább 150 és 200 közöttire tehető. A fővárostól 400 kilométerre északnyugatra fekvő nagyvárosban háromszintes házaik tucatjait takarta el a sáros, iszapos földtömeg. A mentők mindeddig csak három embert találtak meg életben. Kolumbiát az év eleje óta sújtják a történelmi rekordokat sorra megdöntő esőzések, amit a La Nina néven ismert természeti jelenség idézett elő. Közel 170 ember halt meg, és másfélmillió vált hajléktalanná a természeti csapások következtében.

A kolumbiai kormány november eleje óta többször intézett segélyfelhívást a nemzetek közösségéhez, mert becslései szerint legalább 350 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy gondoskodni tudjon az áldozatokról.

Kolumbia 32 megyéjéből 28-at sújtanak áradások, így a kormány nem zárja ki, hogy elrendeli a szükségállapotot. Juan Manuel Santos államfő vasárnap bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt nem vesz részt a cancúni klímacsúcsértekezleten. Az elnök lerövidítette programját az ibero-amerikai csúcstalálkozón, amely szombaton ért véget az argentínai Mar De Platában.

A szomszédos Venezuelában sem jobb a helyzet. Az utóbbi napok áradásaiban 32 ember vesztette életét, és mintegy 70 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. Hugo Chávez elnök a "bűnös" kapitalizmust tette felelőssé a globális klímaváltozási jelenségekért, így a heves esőzésekért.

Chávez személyesen irányítja a mentési munkálatokat. Az elnöki palotában 25 család kapott menedéket, s az államfő utasította a minisztériumokat, a hadsereget, de még a caracasi üzleteket is, hogy tegyenek szabaddá helyeket, és példáját követve fogadjanak be szállásra szoruló embereket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását