2020. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz

Mrs. Clinton Budapestre látogat?

Jó reményünk van arra, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter asszony részt tud venni a magyar EU-elnökség alatt Budapesten megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozón - mondta Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár.
2010. december 5. vasárnap 08:47 - HírExtra
Az államtitkár elmondta, hogy a csúcstalálkozó egybeesik a nemzetközi Tom Lantos Intézet megnyitásával, amelynek célja az emberi és a kisebbségi jogok előmozdítása. A budapesti tanácskozást a tervek szerint jövő májusban rendezik meg.

A külügyi vezető szerint New York-i és washingtoni tárgyalópartnerei részéről a magyar EU-elnökség prioritásai közül "feltűnően nagy érdeklődéssel fogadták" a keleti partnerségi csúcstalálkozó gondolatát.

Németh Zsolt rámutatott, hogy az Egyesült Államok szeretné felújítani kapcsolatait az ebben érintett országokkal. Emlékeztetett arra, hogy a 2008 áprilisi bukaresti NATO-csúcs után megszakadt Ukrajnának és Grúziának a szövetséghez való csatlakozásának folyamata.

"Úgy tűnik, Magyarország esélyei arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja legyen, nem rosszak" - jelentette ki Németh Zsolt.

Arra a kérdésre, hogy vajon a WikiLeaks-kiszivárogtatások milyen módon érintik a kétoldalú viszonyt, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ezek hatása talán el fogja kerülni a magyar-amerikai kapcsolatokat, de rámutatott, hogy a probléma teljes mélységét ma még nem látni.

A kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta a Lisszabonban elfogadott új NATO-stratégia időszerűségét, amely komoly hangsúlyt fektet a kibertámadások elleni védekezésre.

Németh Zsolt Magyarország támogatásáról biztosította az európai rakétavédelmi együttműködést és az új START-szerződés ratifikálást. Hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét az afganisztáni szerepvállalás mellett, ugyanakkor tájékoztatta partnereit arról is, hogy Budapesten megkezdődött a magyar misszió újragondolása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását