2024. május 2. - Zsigmond

Táncsics Mihály-életműdíj díjazottjai

Avar István színművész, Gyémánt László festőművész és Seregi László koreográfus vehette át a Táncsics Alapítvány életműdíjait vasárnap Budapesten.
2010. december 5. vasárnap 21:22 - HírExtra
A kitüntetéseket Gyurcsány Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke, volt miniszterelnök adta át a Magyar Nemzeti Galériában.

Gyurcsány Ferenc köszöntő beszédében az önkifejezés, a szabad véleménynyilvánítás szabadságáról szólva kijelentette: "ma olyan hatalmasok uralkodnak az országban, akik nem a népüknek kívánnak több szabadságot adni, hanem önmaguknak. Az a hatalom, amelyik önmagának kíván több szabadságot adni (...) az nem demokráciát akar, hanem alávetést" - mondta a volt szocialista kormányfő, akinek köszöntője alatt a kivetítőkön egy leragasztott szájú férfi arca volt látható.

Gyurcsány Ferenc szerint "a szabadság megvonásával a jobboldal mai kormánya rátámadt a köztársaságra". Kitért arra, a diktatúrában a művészekre is hárul az a feladat, hogy elmondják azt, amit nem mondhat el más. Sajnos lehet, meg fogjuk azt élni, hogy nemcsak ünnepeljük a díjazott művészeket, hanem majd azt kell kérjük tőlük: használják a művészet sajátos nyelvét, hogy "mentsék a szabadságot, és menték a köztársaságot" - mondta.

Gyurcsány Ferenc közölte: beszédével tudatosítani szeretné, mindenkinek dolga van ebben az országban azért, hogy "a basáskodók hatalma előbb érjen véget, mint ők azt gondolják". A basáskodók hatalma nem először fél a köztársaságtól, félt 1919-ben és 1946-ban - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: meg kell mutatni, "a magyar polgárok összességében erősebbek, mint a szabad polgári Magyarországtól félő elfajzott jobboldal".
Szinetár Miklós rendező Avar Istvánt méltató beszédében azt mondta, a színművész egy hőstelen korban tudott hős és példakép lenni. A nagy művész mindig emberséget sugárzott - jegyezte meg.

Bereczky Loránd művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója Gyémánt Lászlóról azt mondta: a kísérletező művész a XX. és a XXI. századi magyar képzőművészet egyik jelentős és nagyon jellegzetes mestere. Tevékenységét a szakmai tudás és a tisztesség jellemzi - tette hozzá.

Horváth Ádám rendező Seregi Lászlót méltatta, művészete - mint mondta - egyedülálló mind a magyar, mind a külföldi színpadokon.

A Táncsics Alapítvány 2004-ben alapította a Táncsics Mihály-életműdíjat, amelyet "évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben".
Az ünnepségen részt vett többek között, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke; Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának volt elnöke; továbbá Gálvölgyi János, Garas Dezső és Hernádi Judit színművészek; Koós János énekes.

A meghívóban jelzettől eltérően nem jelent meg az ünnepségen Mesterházy Attila. A pártelnök sajtósa azt mondta az MTI-nek, az utolsó pillanatban azért kellett lemondania a részvételt, mert megbetegedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását