2024. március 29. - Auguszta

Hogyan adózik egy kocsma?

Több adót fizetnek a tovább nyitva tartó italkimérések januártól Hódmezővásárhelyen; az önkormányzatnak erre egy törvénymódosítás adott lehetőséget – mondta Korsós Ágnes, a város címzetes főjegyzője.
2010. december 5. vasárnap 10:38 - HírExtra
Emlékeztetett arra, hogy módosult a helyi adókról szóló 1990. évi 100-as törvény, amely több differenciálási lehetőséget adott a vállalkozók üzleti célt szolgáló épületei esetében az építményadó megállapítására. Míg korábban nem volt lehetőség a nyitva tartás alapján differenciálni, most a törvény ezt lehetővé teszi.

A helyi képviselőtestület élt ezzel a lehetőséggel, és bevezetett egy olyan változtatást, miszerint azok az üzletek, amelyek nem rendelkeznek meleg konyhával, azaz az italmérések, amennyiben este nyolc óra után is nyitva tartanak, akkor az adómérték felső határával adóznak. Ez évente négyzetméterenként csaknem 1600 forintos adót jelent.

A városban 155 vendéglátó egység van, ezeknek 10 százaléka rendelkezik melegkonyhával. Ez azt jelenti, hogy mintegy 270 felnőtt lakosra jut egy "kocsma" a városban. Van olyan utca, ahol minden harmadik háznál van kimérés.

A módosítást lakossági igény hívta életre - magyarázta Korsós Ágnes. Sok panasz érkezik ugyanis azokból az utcákból, ahol italmérések működnek. Az a gondjuk, hogy hajnalban, amikor a vendégkör távozik, zavarja a szomszédságot. A város vezetése úgy gondolta, hogy a rendelet kissé visszaveti majd az ilyen jellegű problémákat, és a lakosság nyugalmát elősegíti - tette hozzá a főjegyző.

A rendeletet január elsejével lép hatályba, de már az előzetes vélemények is biztatóak. Eszerint két csoportra oszlik a vendéglátás. Az egyik elfogadja a magasabb adót, miután a szolgáltatásból él, fizetni fog. Azok, azonban akikre eddig a legtöbb panasz érkezett, az esti nyolc órás zárásról gondolkodnak - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását