2020. szeptember 30. - Jeromos
A magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1345 milliárd forinttal csökkenti a kabinet az államadósságot - közölte a keddi kormányülés előtt a miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
2011. június 21. kedd 10:10 - HírExtra
Kifejtette: a mostani, 1345 milliárdos csökkentés azt jelenti, hogy az államadósság, amely ma az éves nemzeti össztermék 81 százalékán áll, egy lépésben 77 százalékra csökken. A kormányfő szerint ez világrekord. (Orbán Viktor múlt kedden Belgrádban beszélt arról, hogy a magyar kormány a nemzeti össztermék 81 százalékát kitevő államadósságot 77 százalékra csökkenti egy lépésben.)

Emlékeztetett, a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításakor vállalták, hogy az abból származó forrásokat államadósság-csökkentésre fordítják. "Ennek első lépése, amit most megteszünk", és ez valójában egy gazdasági fordulat, "most fejeződik ki először igazán érthető, világos formában az, hogy volt értelme az elmúlt egy év erőfeszítéseinek" - mondta.

Még egy lépés

Orbán Viktor hozzátette azt is, a tervek szerint ősz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentő lépés, s mindezt 2012-ben folytatni kell. Az adósság többé nem nő, hanem csökken, "belépünk a stabil államadósság-csökkentés korszakába" - jelentette ki.

A 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény kimondja - idézte -, hogy a mindenkori éves nemzeti össztermék 50 százaléka alá kell vinni az államadósságot. Ennek ütemezéséről ősszel törvényt fognak alkotni, amelyet a következő években a kormányoknak be kell majd tartaniuk - jelentette be.

A kabinet kedd reggel kezdődött tanácskozásával kapcsolatban kiemelte, "szokatlan kormányülésre készülünk, az elmúlt 8-9 évben kormányüléseken ha az államadósság szóba került, akkor olyan döntések születtek, amelyek növelték Magyarország adósságát".
Mint fogalmazott, egy országot kétféleképpen lehet leigázni, karddal és adóssággal.

"Magyarország ebből a szempontból ma egy leigázott országnak számít. Ha vissza akarjuk nyerni a szabadságunkat, a függetlenségünket, ha a saját lábunkra akarunk állni, ha a saját életünk urai akarunk lenni, akkor az államadósságot radikálisan csökkenteni kell" - szögezte le.

Honnan hova?


Felidézte, 2002-ben, amikor elveszítették a választást, 52 százalékon állt az államadósság, 2010-ben pedig, amikor "visszahívtak minket a magyar választópolgárok", már 81 százalék volt az adósság mértéke. Magyarországon ma tízforintnyi adóból hét forint államadósság-törlesztésre megy; "ebből ki kell jönnünk, mert ez agyon nyom bennünket" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy ha csökken az államadósság, akkor a következő évben már kevesebb kamatot kell fizetni, és olcsóbban jut az ország újabb forrásokhoz.

Orbán Viktor kitért arra is, Magyarországnak arra van szüksége, hogy ne csak egy-egy lépésben csökkentse az államadósságot, hanem közben át kell alakítani minden olyan területet is, amely újratermeli az adósságot.

"Nem tudunk szociális segélyt adni életerős embereknek, hanem helyette munkát kell nekik adni; nem tudunk extraprofitot fizetni a gyógyszergyártóknak, mert Magyarországnak szüksége van arra, hogy pazarlás ezen a területen ne történjen; nem tudunk életerős embereknek nyugdíjat fizetni, miközben ezzel azt kockáztatjuk, hogy egyébként aki tisztességgel végigdolgozta az életét, nem jut megfelelő nyugdíjhoz" - sorolta.

"Ha a görögországi híreket nézi az ember, akkor csak egy dolgot kívánhat a saját hazájának: soha ne kerüljön Magyarország (...) olyan helyzetbe, mint amin most keresztülmennek a görögök" - vélekedett.

A miniszterelnök értékelte végül a magyar EU-elnökséget is, és azt mondta: a magyar emberek - köztük a kormánytagok is - megtapasztalták, hogy ki kell állni a saját érdekeink, döntéseink mellett.

"Az elmúlt fél év a magyarok érdekei melletti kiállás jegyében telt el. (...) Ugyan vannak olyanok, akiknek nem tetszik, ami Magyarországon történik, de hát Istenem, nekünk sem tetszik minden, ami Európában történik". A legfontosabb, hogy ne szolga módon gondolkodjunk, és ne akarjunk állandóan igazodni mások elvárásaihoz - zárta szavait Orbán Viktor.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását