2024. május 18. - Erik, Alexandra

Több mint a duplájára nőttek a belvizes területek

Nagymértékben, egy nap alatt 15.270 hektárral 35.900 hektárra növekedett a belvízzel elöntött területek nagyság Békés megyében - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).
2010. december 3. péntek 15:38 - HírExtra
A tájékoztatás szerint ezzel az emelkedéssel az idei legnagyobb elöntés alakult ki az igazgatóság működési területén.

A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a KÖRKÖVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából péntekre már eggyel több, összesen három területen védekeznek a legmagasabb készültségi szint mellett. A többi szakaszon másod-, illetve elsőfokú a riasztás.

A 21 éjjel-nappal működő szivattyútelep 24 óra alatt 4.5 millió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba.

Dankó Béla, Kondoros polgármestere (Fidesz) pénteki sajtótájékoztatóján azt emelt ki, hogy sajnos a közép-békési térségben rendkívül nehéz szembeszállni a bel- és külterületeken felhalmozódott belvízzel. Mint mondta, például Kondoros nagyközségben már az összes vízelvezető csatorna megtelt, sőt a nagyközség mezőgazdasági területeinek 40 százalékát is víz borítja. A polgármester, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, hozzátette: attól tartanak a szakemberek, hogy az idén télen, illetve jövő tavaszra hasonló belvízi katasztrófa alakulhat ki, mint 1999-2000-ben, amikor csak Kondoroson 271 millió forintba került a védekezés, és az ingatlanokban keletkezett károk enyhítése.

A politikus jelezte, hogy kérdést kíván feltenni az érintett tárcák vezetőinek a parlamentben, miként lehetne elkerülni a tíz évvel ezelőtti hasonló károk kialakulását.

A képviselő szerint nincs megoldva a belvízelvezetés, hiszen a Maros folyó egykori medrei egyfajta vízgyűjtőként is funkcionálnak, ám a meglévő csatornák nem képesek elvezetni a térségből az így összegyűlt a vizet. Kondorosról például Szarvas-Békésszentandrás irányában szokták levezetni a belvizet, ám Békésszentandrásnál csak most üzemeltettek be a meglévők mellé további hat mobil átemelő szivattyút a Szarvas-Békésszentandrási holtághoz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását