2024. május 3. - Tímea, Irma

A Magyar Rádió teljes műfajokat kiiktatott kínálatából

Műsorstruktúrája átalakításával a Magyar Rádió teljes zenei műfajokat kiiktatott műsorkínálatából - állapította meg a Magyar Zenei Tanács (MZT), miután megvizsgálta a közszolgálati intézményben tavaly végbement változások hatását a zenei életre és a zenek
2008. február 7. csütörtök 13:13 - Hírextra

Tavaly június óta nem lehet hallani a Magyar Rádió műsorában operettet, musicalt, magyar nótát, hagyományos táncdalt, blues- és rockzenét (se újat, se régit), gospelt, folk- és etnorockot, sanzont, dixielandet, vagy akár szimfonikus könnyűzenét - olvasható a szervezet elnöksége által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Az MZT elnöksége szerint ez alapjaiban sérti a Magyar Rádió Közszolgálati Műsorkészítő Szabályzatában foglaltakat, amelyek épp a sokszínűséget teszik kötelezően megjelenítendőnek.

Felhívta a figyelmet arra: mivel a rádió mindenki számára könnyen elérhető és használható eszköz zenei élmény szerzésére, és a lakosság nagyobb része ennek segítségével jut elsősorban (vagy kizárólag) ilyen élményhez, a zenei élet legfontosabb intézményéről van szó. A Magyar Rádióban végbement változások következtében azonban a zenei élményhez jutás lehetőségei sokak előtt bezárultak, vagy jelentősen beszűkültek - áll a közleményben.

A szervezet elnökségének megállapítása szerint a zene mennyiségének jelentős növekedése az MR2-Petőfi adón együtt járt a kínálat szűkítésével. Félrevezetőnek nevezik a rádió vezetésének azon érvelését, hogy a Bartók adón is zene szól állandóan, ott ugyanis - mint írják - a középkori egyházi zenétől a kortárs improvizatív zenéig a klasszikus műfajok teljes palettája megtalálható, míg a nem klasszikus zenei palettáról az MR2-Petőfin csak egyetlen szín. Az önértékelés szerinti "igényes, minőségi" könnyűzenei válogatás szakmai garanciáit sem látják.

Rámutattak arra, hogy az MR2-Petőfi rádiónak nincs Zenei Szerkesztősége (aminek pedig az érvényes Szervezeti és Működési Szabályzat szerint lennie kellene).

A közlemény szerint szerettek volna hiteles adatokhoz jutni a magyar zene arányaival kapcsolatban az MR2-Petőfi műsoráról, ezért az adófőszerkesztőhöz fordultak, ő azonban válaszra sem méltatta a szövetség levelét. A szervezet saját 72 órás, folyamatos mérésére támaszkodva azt állapította meg, hogy az MR2-Petőfi adásában a hazai zene aránya a kereskedelmi rádiók 20 százalékos országos átlagát sem éri el, s ennek is csak töredéke a fiatal, kezdő, tehetséges hazai muzsikusok produkciója.

A zenei tanács elnöksége kitért arra: a Magyar Rádió zenei együttesei közül megszűnt a Stúdió 11, a világszínvonalú énekkar a 30 százalékos leépítés következtében feladatai ellátására alkalmatlanná zsugorodott, a szimfonikus zenekarnak pedig 2 éve nincs kinevezett, felelős főzeneigazgatója.

Elfogadhatatlannak nevezik, hogy az MR megszüntette a könnyűzenei felvételek készítését. Úgy fogalmaznak: az is elfogadhatatlan, hogy az MR3-Bartók hangversenyfelvételeit nem az adott rendezvény zenei értéke, hanem az az elv szerkeszti, mit engedélyeznek ingyen felvenni, melyik produkció jogosultjai mondanak le a honoráriumról és a jogdíjról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását