2024. április 28. - Valéria

Martonyi: egy a cél Bulgáriával

Magyarország és Bulgária közös kiemelt érdeke a nyugat-balkáni térség további stabilizációja, amelynek legfontosabb eleme, hogy az EU-csatlakozási folyamat előrehaladjon - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken Budapesten, miután tárgyalásokat folytatott bolgár kollégájával, Nikolaj Mladenovval.
2010. december 3. péntek 14:46 - HírExtra
"Az EU-bővítés terén szeretnénk a térség minden érintett országával egy lépést előrelépni, és ha ezt megtesszük (...) akkor mi a magyar elnökséget, ebből a szempontból legalább is, sikeresnek fogjuk tekinteni" - mondta a magyar diplomácia irányítója.

Martonyi János a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: kollégájával elsősorban a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség fő céljairól folytatott eszmecserét.

Az elnökség sikerességével kapcsolatban korábbi külföldi vendégei egyik fő tanácsát idézve hangsúlyozta: "keveset kell ígérni, és lehetőleg többet kell teljesíteni annál, mint amennyit ígérünk". Kijelentette: "mi célokat tudunk kitűzni (...) és azt tudjuk ígérni, hogy minden megteszünk ezek elérése érdekében", de sok tényezőt a magyar elnökség nem tud döntően meghatározni.

Kifejtette, Magyarország továbbra is prioritásként kezeli, hogy mielőbb megtörténjen a schengeni övezet kiterjesztése Romániára és Bulgáriára. "Úgy látjuk, hogy a feltételeket mindkét ország teljesítette, illetve teljesíti" - mondta. Megítélése szerint semmi akadálya sem lehet annak, hogy a kiterjesztésre a magyar elnökség második felében sor kerüljön, ugyanakkor megjegyezte, vannak olyan tagállamok, amelyek ezzel nem értenek egyet.

A miniszter kitért arra, hogy Magyarország és Bulgária számára is különlegesen lényeges a közösségi energiapolitika. Rámutatott, a két ország hasonló kihívásokkal és gondokkal küzd, "nagyon hasonló céljaink is vannak". Utalt rá, mindkét ország érdekelt a Nabucco gázvezeték projektjében.

Kifejtette azt is, mindkét ország érdekelt abban, hogy a Szerbia és Koszovó között a megbeszélések mielőbb megkezdődjenek és eredményre vezessenek, ez is a közös cselekvés egyik iránya.

Elmondta továbbá, hogy Magyarország és Bulgária fejleszteni kívánják kétoldalú kapcsolataikat; az elmúlt hónapokban javulás történt a kereskedelemben.

A bolgár külügyminiszter a magyar kollégájával megvitatott kérdések sorából kiemelte: a két ország hasonló szempontból közelíti meg az energiabiztonság kérdését, érdekükben áll a biztos hozzáférés, valamint a különböző útvonalakon és forrásokból történő, diverzifikált ellátás. Budapest és Szófia közös célja egy átfogó európai energiapolitika kialakítása - tette hozzá.

Külön üdvözölte Magyarország azon szándékát, hogy EU-elnöksége során megvizsgálja a romák európai helyzetét, és realisztikus alapon igyekszik segíteni megoldani ezt a társadalmi és gazdasági gondot. Köszönetet mondott, amiért a magyar kormány segíti, hogy Bulgária csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Mladenov az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: a Nyugat-Balkán szempontjából akkor lehet majd sikeres magyar EU-elnökségről beszélni, ha sikerül véglegesíteni Horvátország EU-csatlakozását, az Európai Bizottság elvégzi a szerb csatlakozási kérelem vizsgálatát, Montenegró megkapja a tagjelölti státust, és elkezdődik a párbeszéd Belgrád és Pristina között. Hozzáfűzte, tisztában van vele, hogy ezen sikerek elérése nem csak a soros elnökségtől függnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kapor tyütyü
2010. december 3. 16:05
Valóban
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását