2024. április 19. - Emma

TASZ: jogtalanul vetkőztették Gerébet

A budapesti rendőrfőkapitány helyt adott Geréb Ágnes panaszának és megállapította, hogy az őrizetbe vett szülész-nőgyógyászt jogalap nélkül vetkőztették le egy látogatás előtt és után.
2010. december 2. csütörtök 13:38 - HírExtra
A TASZ közleménye felidézte: a szülész-nőgyógyászt október 5-én vették őrizetbe, majd több mint két napon keresztül a Gyorskocsi utcai központi fogdában tartották fogva, ez alatt az ügyvédjén kívül csak két parlamenti képviselő, Ertsey Katalin (LMP) és Ékes Ilona (Fidesz-KDNP) látogathatta.

A tájékoztatás szerint az Ertsey Katalinnal folytatott utolsó beszélőn engedélyezték, hogy a képviselő átadja a családtól kapott ruhákat és más használati tárgyakat tartalmazó csomagot, amit ellenőriztek is. Geréb Ágnest a képviselő utolsó látogatása előtt, és azt követően meztelenre vetkőztették - olvasható a közleményben.

Hozzátették: bár a fogvatartás alatt az őrizetes biztonsági átvizsgálására a jogszabályok lehetőséget adnak, azt csak indokolt esetben szabad elvégezni.

"Abszurd feltételezés, hogy a beszélők során Geréb Ágnes bármilyen tiltott tárgyat kapott volna, különösen nem parlamenti képviselőtől. Ezért a TASZ ügyvédje panasszal élt az indokolatlan, megalázó eljárás ellen, s Budapest Rendőr-főkapitánya határozatában megállapította, hogy a vetkőztetéses motozás szakszerűtlen volt, annak jogalapja is hiányzott, ezért a jogszabályok megváltoztatásának kezdeményezése mellett fegyelmi eljárást indított az ügy további kivizsgálása érdekében" - írták.

A TASZ közölte azt is, hogy időközben Geréb Ágnes előzetes letartóztatása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is megindult az eljárás.

Geréb Ágnest és további három embert október 5-én állította elő a rendőrség, mert a XII. kerületben egy szülésnél komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteniük. A rendőrség néhány nap múlva Geréb Ágnessel szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint kuruzslás miatt további két korábban történt eset kapcsán is eljárást indított, a rendőrség egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását