2024. május 3. - Tímea, Irma

Kína védi Észak-Koreát

Kína minden diplomáciai eszközzel akadályozza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélje az egyik dél-koreai sziget ellen egy héttel ezelőtt tüzérségi támadást indított Észak-Koreát - értesült ENSZ-körökből helyi idő szerint kedden az AFP francia hírügynökség.
2010. december 1. szerda 09:17 - HírExtra
A világszervezet New York-i székhelyén zajló BT-viták során Kína mindedig olyan ellenállást tanúsított Phenjan bárminemű bírálatával szemben, hogy a diplomaták egyelőre nem látják értelmét a témával kapcsolatos tanácskozás folytatásának. Ebből kiindulva az elkövetkező napokra sem hivatalos, sem nem hivatalos konzultációkat nem terveznek a kérdésről - tudta meg az AFP.

A dél-koreai Jonpjong sziget elleni támadás következtében 4 személy vesztette életét és közel húszan megsebesültek. A tüzérségi támadás nyomán ismét rendkívüli módon kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten. A nyugati országok - élükön az Egyesült Államokkal - ezzel szemben mostanáig abban reménykedtek, hogy a Phenjan legszorosabb szövetségesének számító Kína kész nyomást gyakorolni Észak-Koreára az "önmegtartóztatás" érdekében.

Az idézett diplomáciai források szerint mindez azonban mostanáig hiú ábrándnak bizonyult. Kína a leghatározottabban megakadályozta azt a dél-koreai kezdeményezést, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa ítélje el Észak-Koreát.

Sőt Peking szembehelyezkedik azzal is, hogy a világszervezet vezető szerve bármilyen intézkedést hozzon a vitatott észak-koreai atomprogram kapcsán. Erre vonatkozóan Kína eltökélt vétót helyezett kilátásba, és jelezte: még azt is elutasítja, hogy a BT a történtek, illetve az állítólagos észak-koreai atomfegyverkezés miatt legalább aggodalmát fejezhesse ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását