2024. május 16. - Mózes, Botond
Az ellenzék sikerét hozta tegnap a szlovák önkormányzati választás. A magyar pártok sikeresnek értékelték a szereplésüket. A választásról Öllős László politológussal beszélgettünk.
2010. november 29. hétfő 11:55 - Forján-Vass Máté
Mit lehet elmondani a választások eredményéről?

Smer riasztó győzelme
Smer az egész országban megerősödött. Robert Fico elmondta, hogy 2006-ban 760 olyan polgármesterjelölt nyert, akit támogatott a Smer. Az idén ez a szám 960-ra emelkedett. A 138 szlovákiai város közül most 74-nek lesz a Smer által is támogatott polgármestere. Ez száz százalékkal több, mint 2006-ban. A párt a választások abszolút győztese
Egyértelmű, hogy ezt a jelenlegi ellenzék nyerte: Elvitték a megyei jogú városokat, nyertek a fővárosban. Sőt Kassán, az ország második legnagyobb városában is ők nyertek.

Ilyen gyorsan vereséget szenvedtek a kormányerők?

Voltak felmérések, és ezek már mutatták, hogy a kormánypártok népszerűsége lassan kopik, így nem volt meglepetés. Ez annak köszönhető, hogy sok volt a botrány, illetve a kormánypártok közötti veszekedés. Ebben a Híd Párt is benne van, és az ő eredményük is kopírozza ezt a trendet.

A két magyar párt, hogy szerepelt?

Kettejüket nézve az MKP szerepelt jobban: városokban, nagytelepüléseken nyertek. A nyugati járásokban ők voltak a jobbak.  A Híd a kelet-szlovákiai kistelepüléseken szerepelt jobban, de a két párt között itt általánosságban kiegyensúlyozottak voltak az erőviszonyok.

Mit jelent ez az eredmény az MKP-nak?

Mindenképpen egy új lélegzetet vehet a párt, és nem folytatódik további leépülése. Ez egy új lehetőség, de ahhoz, hogy talpra álljon, más is kell, nem csak ez az eredmény.

Ez most elégtétel lehet a korábbi eredményért, de az MKP-nak még rengeteg teendője van. Rengeteg hibát elkövettek a parlamenti választások előtt.

Jövőre lesz egy tisztújító közgyűlés a pártban, és ott kellene olyan vezetést megválasztani, amely vezetés alkalmas emberekből áll majd: egy-egy szakterületen jobbak tudnak lenni, mint versenytársaik.

A mostaninál egy konkrétabb és praktikusabb programot kellene írni, hatékonyabban kellene kampányolni, szóval sok dolguk van.

Emiatt az eredmény miatt esetleg ez elmarad?


Nem tudom. Majd kiderül, milyen erők és energiák dolgoznak ebben a pártban, ahogy az is, milyen erők dolgoznak a Híd Pártban. Mit tudnak tanulni a mostani eredményből?

A hazai sajtóban a Híd Pártot is győztesnek írták le, ez mennyire igaz?

Ez nekik vereség, mert nem sikerült a nagy áttörés. Nem szerepeltek jól egyetlen nagyvárosban sem, pedig nagyon igyekeztek, nagyon sokat kampányoltak.

Az természetes, hogy a választások után minden pártvezető sikerekről beszél, azt hiszem ez Magyarországon is ismert. Az önkormányzati választások után meg pláne mindenki azt mondja, hogy nyertek. Azonban ha a számokat nézzük, az eredmény elég egyértelmű.

Csak a kormánypárti szerepe miatt veszített a Híd?

Nem, azért van más is a háttérben. A szlovákiai magyar választó most nézett azzal szembe, hogy kire szavaz. Megnézte, hogy saját lakóhelyén kik alkotják az egyik és a másik pártot, és döntött.

Kelet-nyugat a határvonal a két párt között?

Nem. Arról van szó, hogy az MKP a nyugati járásokban egy kivételével jól szerepelt, a keleti járásokban egy helyen a Híd dominált, a többiben pedig kiegyensúlyozott volt a helyzet.

Amúgy kelet mindig elmaradottabb volt, sokkal jobban függ a különböző támogatásoktól, és ha valaki ott, mint kormánypárt ígér valamit, az sokkal jelentősebb.

Mi lehet a Híd jövője?

Ez nekik is attól függ, milyen következtetéseket tudnak levonni. A legnagyobb hiba az volna, hogyha elhinnék azt, amit mondanak. Ez nem volt sikeres szereplés, sok mindenben meg kell változniuk.

A komáromi eredmény a legfenyegetőbb.  A két magyar párt jelöltje egymást ütötte ki, és a korábbi kormánypárt, a Smer jelöltje nyert. Ez már mindkét pártra vonatkozik, hogyha nem tudnak megegyezni a kulcskérdésekben, akkor mindenhol bukhatnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását