2024. május 6. - Ivett, Frida

Az EU jóslata

A gazdasági növekedés fokozatos javulását prognosztizálta Magyarország számára hétfőn kiadott féléves gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság, amely ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az államháztartás hiánya jövőre ismét emelkedni fog.
2010. november 29. hétfő 19:46 - HírExtra
A brüsszeli előrejelzés szerint idén 1,1, jövőre 2,8, 2012-ben 3,2 százalékos gazdasági növekedés várható. A kormány előrejelzése 0,8, 3,0 és 3,5 százalék. A bruttó hazai össztermékhez (GDP) mért deficit idén 3,8, jövőre 4,7, 2012-ben 6,2 százalék lesz az előrejelzés szerint. A kormány terve rendre: 4,0, 2,4 és 2,3 százalék.

A bizottság várakozásai szerint jövőre megkezdődik a munkanélküliség lassú csökkenése (idén 11,1, jövőre kerek 11, 2012-ben 10,3 százalék), és kisebb lesz az infláció is (idén 4,7, jövőre 3,9, 2012-ben 3,7 százalék - a kormányzati prognózis 4,7 ,3,5, és 3,3 százalék). Részletes elemzésében az Európai Unió végrehajtó szerve rámutatott, hogy a nemzetközi gazdasági válság még tavaly is súlyos hatással járt Magyarországon, bár miután a kormány végrehajtotta az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által is jóváhagyott kiigazítási programot, a helyzet stabilizálódott. A hitelfeltételek szigorodása, a reálbérek csökkenése és a növekvő munkanélküliség miatt csökkent a fogyasztás és növekedtek a háztartások megtakarításai, továbbá csökkentek a befektetések a vállalati szektorban is.

Ez év eleje óta a pénzügyi piaci feltételek tovább javultak, a gazdasági élénkülés körüli bizonytalanság csökkent, a befektetői bizalom pedig - mint azt több nagy nemzetközi cég befektetése mutatja - emelkedett. A gazdasági növekedés mértékére vonatkozó előrejelzés javítása a javuló exportteljesítményen, illetve az annak támogatásával mutatkozó gazdasági élénkülésen alapul - áll a szövegben. A belső fogyasztás ugyanakkor továbbra is alacsony szinten volt - tette hozzá a jelentés.

A közelmúltban bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban az elemzés egyebek között leszögezte, hogy az szja-reform várhatóan lökést ad a háztartások fogyasztásának, ugyanakkor ezt a hatást mérsékli, hogy az adócsökkentés főként a magasabb jövedelemmel rendelkező háztartásokat támogatja, az adófizetők mintegy 40 százaléka gyermektelenség vagy alacsony jövedelem miatt nem élvezheti a reform hasznát, valamint a nyugdíjjárulékok eltérítésével kapcsolatos bizonytalanság és a hosszú távon növekvő belső államadósság miatti aggodalmak nyomán valószínűleg nő a megtakarítási hajlam.

A munkanélküliség javulását segíti a bizottság szerint a mérséklődő adószorítás, a társasági jövedelemadó csökkentése, valamint a befektetési tervek. Az államháztartási deficit leszorításának érdekében bevezetett különilletékek viszont a bizottság várakozásai szerint kedvezőtlen hatást tesznek a beruházásokra és a fogyasztásra. A bankadó például várhatóan csökkenti a társaságoknak és a háztartásoknak jutó hiteleket, az energiaügyi, távközlési és kiskereskedelmi különadók pedig az üzleti környezetre gyakorolnak negatív hatást, illetve az infláció növekedésének irányában hatnak.

A deficittel kapcsolatban a bizottság megjegyezte, hogy az idén várhatóan sikerül tartani a 3,8 százalékos célkitűzést, bár a bevételi oldalon egy százaléknyi hiány, a kiadási oldalon pedig 1,5 százalék elcsúszás mutatkozik az eredeti tervekhez képest. Az új kormány ugyanakkor összesen mintegy 2 százaléknyi deficitcsökkentő intézkedéseket hozott.

A jövőre prognosztizált hiánnyal kapcsolatban a bizottság bevételi oldalon az adócsökkentéseket (a GDP-hez képest több mint 2 százalék) említette, de figyelembe vette a különadók emelő hatását (1,3 százalék) és a nyugdíjjárulékok eltérítését (1,3 százalék) is. A kiadási oldalon a bizottság számolt az állami szektorban a bértömeg csökkenésével, az önkormányzati beruházások valamelyes (0,3 százalék) hanyatlásával az idei évhez képest, illetve 0,4 százaléknyi költségvetési tartalékkal.

Gyorsul a bizottság szerint az uniós források felszívása, viszont a költségvetési tervezetből a testület hiányolja a szerkezeti reformokra vonatkozó terveket. A testület azt is megjegyezte, hogy nem vette figyelembe a magántól az állami nyugdíjpénztárakhoz áramlás lehetséges hatásait, jóllehet ennek következtében akár 2 százalékkal is csökkenhet a hiány, és az államadósság is visszaeshet egy százalékkal, mivel a magánpénztárak vagyonának mintegy felét magyar államkötvényekbe fektették.

A 2012-es magas deficit-előrejelzést a bizottság azzal magyarázta, hogy a nyugdíjjárulékok eltérítésének hatása befejeződik, a tervek szerint csökken a bankadó, és további szja-csökkenések is várhatók. Ezeket a hatásokat Brüsszel szerint csak részlegesen ellensúlyozza a gyorsuló gazdasági növekedés, ráadásul a bizottság kalkulációi szerint kifut a különadók hatása is. Sajtótájékoztatóján a közép-európai országokat érintő kérdésekre válaszolva Olli Rehn pénzügyi biztos fontosnak tartotta, hogy ezekben a tagállamokban ne fordítsák vissza a nyugdíjreformot, illetve a kormányok próbálják tartani magukat deficitcéljaikhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását