2024. május 5. - Györgyi

Bolyai János Matematikai Díj: megvan a győztes

Jurij Manyin orosz származású, Németországban élő matematikus veheti át az idén a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi elismerését, a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat, amelyet ötévente ítélnek oda az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének.
2010. november 27. szombat 14:23 - HírExtra
Az elismerést Pálinkás József, az MTA elnöke adja át szerdán az Akadémián. A 25 ezer dolláros pénzjutalom mellé az eredeti verőtövek felhasználásával készült aranyozott bronzérmet veheti át a kitüntetett. A díjazottat Lovász László, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke, valamint az Európai Matematikai Társulat nevében Mireille Martin megválasztott alelnök köszönti.

"Jurij Manyin az 1999-ben megjelent, áttörő eredményekkel bíró, kiemelkedő jelentőségű saját új eredményeket, módszereket bemutató Frobenius manifolds, quantum cohomology and moduli spaces című könyvéért kapja a neves elismerést. Monográfiája a matematika különböző területeiről - algebra, geometria, topológia - merít gondolatokat az elméleti fizikai kérdései megválaszolásához.

A matematikus kilenc akadémiának a tagja, (…) a Brouwer Gold Medal (1987), a Frederic Esser Nemmers Prize (1994), a Rolf Schock Prize (1999), a King Faisal International Prize (2002), a Cantor Medal (2002) és az Order Pour La Mérite for Sciences and Art (2007) tulajdonosa" - olvasható az MTA honlapján.

Az Akadémia a világhírű magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulójának tiszteletére, 1902-ben alapította a tízezer koronás, ötévente odaítélendő nemzetközi elismerést a kiemelkedő matematikai munkák díjazására. A díj létrehozásának eredeti céljai között szerepelt nemcsak Bolyai emlékének fenntartása, hanem a hiányzó matematikai Nobel-díj eszmei pótlása is. Az első díjazott 1905-ben a francia Henri Poincaré, a XIX. század egyik legsokoldalúbb matematikusa volt.

Poincaré nevéhez kapcsolódik a kaotikus viselkedés felfedezése, valamint a - hét millenniumi probléma közé is bekerült - nevezetes topológiai sejtése is. (A Poincaré-sejtés a négydimenziós gömb háromdimenziós felületének algebrai jellemzéséről szólt.) Az érem odaítélése az I. világháború kitörésekor megszakadt, de a matematikusok ma is úgy tartják, hogy az 1915. év legesélyesebb várományosa Albert Einstein volt.

Az MTA 1994-ben újjáalapította a kitüntetést Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj elnevezéssel, az elismerést a kényszerszünet után az ezredfordulón ítélték oda ismét, így is megemlékezve a tudós társaság fennállásának 175. évfordulójára abban az évben, amelyet az UNESCO a matematika nemzetközi évének nyilvánított. Az elismerést az MTA Matematikai Tudományok Osztálya által kinevezett nemzetközi zsűri a megelőző 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének ítéli oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását