2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán: fontos a horvát és szerb csatlakozás

Magyarország a Nyugat-Balkánnal határos régióban van, ezért rendkívül fontos számára Horvátország és Szerbia európai integrációja - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Dnevnik című újvidéki lapnak.
2010. november 26. péntek 15:22 - HírExtra
A pénteken belgrádi látogatáson tartózkodó kormányfő szerint Magyarország minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy mialatt 2011 első félévében ellátja az EU elnöki tisztét, döntés szülessen Horvátország uniós tagságáról, s Szerbia előtt is nyitva maradjon az európai perspektíva. "Reméljük, hogy a horvát csatlakozásról szóló tárgyalások véget érnek elnökségünk ideje alatt" - fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök az interjúban elmondta, hogy nemcsak általánosságban akar tárgyalni a szerb vezetőkkel a kétoldalú együttműködés erősítéséről, hanem konkrét infrastrukturális tervekről is szót akar váltani. Ezek között említette a Magyarország és Szerbia közti vasútvonalak rekonstrukcióját, amely javítaná mindkét ország nemzetközi versenyképességét.

Orbán Viktor a vajdasági magyarok sokéves munkájának eredményeként említette azt, hogy a szerb parlament törvényt fogadott el a nemzetiségi önkormányzat szerepét betöltő nemzeti tanácsokról. Ez a törvény egész Európa figyelmére számot tarthat, mert az emberi és nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartásának európai hagyományát folytatja - mondta a magyar kormányfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását