2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az LMP szerint még elbukhat a kormány

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság miatt már nem kell félnie a kormánynak, de az Európai Unió előtt még így is elbukhat a "szabad államosítás" tervével, miszerint: aki nem lép át az állami rendszerbe, az elveszíti a 24 százalékos munkáltatói járulék után fizetendő állami nyugdíjjogosultságát.
2010. november 25. csütörtök 07:56 - HírExtra
A párt szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azon bejelentésére reagált, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől lesz érvényes.

Aki a (korábbi) kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíj-járulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján.

A Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő által jegyzett közlemény szerint már az első lépés, a 14 hónapos "einstand" sem volt más, mint a szerződéses viszonyokba való önkényes beavatkozás, ugyanis a kormány a mai napig nem mondta meg, mi lesz az átirányított pénzek sorsa.
"Most a kormány ezt a sikkasztást egy zsarolással fejeli meg" - írták, mivel szerintük a nyugdíjjogosultság kétharmadának elvétele alighanem a teljes magánnyugdíjpénztári tagságot az átlépésre fogja kényszeríteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását