2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A különadó miatt nem tudnak segíteni a bankok

A PSZÁF szerint a pénzpiac stabilan működik. Ezen belül a bankszektor is, bár több veszélyre is felhívják a figyelmet. A bankszféra jelenéről Müller Jánossal, a Bankszövetség vezető kommunikációs tanácsadójával beszélgettünk.
2010. november 23. kedd 08:05 - Forján-Vass Máté
A PSZÁF szerint nem látható közép és hosszútávú veszély a pénzpiacra. A bankszektorra is igaz ez?

Részlet  a PSZÁF jelentésből
A bankrendszer továbbra is biztonságosan működik, de a jövedelmezőséget a piaci folyamatokon túl a pénzügyi szektort érintő különadó és a hatóságok új fogyasztóvédelmi indíttatású intézkedései is negatívan érintik.

A veszteséges bankok száma és piaci súlya viszonylag magasra nőtt. Az ügyfélhitelezés volumene jelentősen csökkent, s számolni kell a hitelbiztosítékok (ingatlan, gépjárművek) piacainak gyengeségével is. A bankszektor eszközoldali likviditása továbbra is biztonságosan magas. A forrásoldalon tovább csökkent az ügyfélbetétek állománya és súlya, fokozódott a nagykereskedelmi forrásoktól való függőség.

Forrás: pszaf.hu
A bankszektor is stabil, de ebben a jelentésben szerepel az is, hogy vannak bizonyos veszélyek.

A bankoknál többen veszteségeket említenek. Így is kifizetik a bankadót?

Itt nincsenek háromnegyedéves adatok. Bizonyos előrejelzések szerint a bankok jövedelmezősége lényegesen leromlott. Az év végére a bankszektor egésze nulla körüli nyereséggel zárja az évet.

A PSZÁF is megemlíti: a veszteséges bankok piaci súlya emelkedik további növekvő tendenciát mutatva.

Minden bank tudja fizetni a különadót?


Minden banknak ki kell fizetnie a bankadót. Párizsban a miniszterelnök is elismerte, ez egy brutális méretű különadó. Az a kérdés, hogy ezt a brutális adót ki, hogyan nyögi ki? Valamelyiknek elviszi a teljes nyereségét, és nullára zárja az évet, valamelyik pedig veszteséges lesz, és a tökeállományából fizet.

Ez egy több összetevőből összeálló csomag, és az a nagy kérdés, hogyha ez sokáig megmarad, akkor hogyan változik a bankok helyzete a jövőben?

Először arról volt szó, hogy ez még jövőre marad ilyen súlyú, és 2012-re valamivel enyhébb lesz. A most megjelent dokumentumokból az derül ki, hogy 2012-re sem változik ennek az adónemnek a mértéke.

Sőt megjelent a költségvetés mellékletében, hogy 2013-14-ben is lesz ilyen adó, bár ezt a miniszterelnök úr Párizsban cáfolta.

Egyes hírek szerint sok lakáshitel bedőlhet. Ez milyen hatással lehet majd a bankokra?

A PSZÁF is egyetért az MNB-vel abban, hogy az újratárgyalt hitelek aránya elérte a 35 százalékot, a vállalati hiteleknél pedig 27 százalékot . Az előrejelzések szerint ez tovább nő az év végére.

Ezzel nő a bankok rossz hitelállománya, és a késedelmes fizetések aránya. Ugyanakkor a bankok 2009 eleje óta 151 ezer hitelt tárgyaltak újra, ahol mindenféle könnyítést adtak. Ezzel a bankok jelentős többletterheket vállaltak magukra.Ez a többletteher-vállalási képességük viszont kifullad, mert itt a bankadó.

Az a kérdés, hogy a 151 ezer hitelesből hányan tudják rendezni az adósságaikat. Azonban a két anyag szerint megnő a valószínűsége, hogy ez nem sokaknak sikerült.

Emellett most másodszor is meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot. Ez a tartósan nem teljesítőket érintette. Ha ez a moratórium lejárt, akkor mi lesz az érintett adósokkal? A bankok segíteni már nem tudnak, ott meg pláne nem, ahol szociális probléma is van. Ez állami feladat.

Ez mit eredményez a bankoknál?

Ezzel megnő a rossz hitelállomány, vagy csökken a bankoknál a jövedelmezőség, esetleg veszteség keletkezik. Ezeket a sokkokat egyelőre képes kiállni a hazai bankrendszer és nem áll fönn annak a veszélye, hogy a hazai bankok fizetésképtelenné válljanak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását