2024. április 24. - György

Budapesten ülésezik a Székely Nemzeti Tanács

Székelyföld autonómiájának megteremtésére szeretné felhívni a magyar közvélemény figyelmét a Székely Nemzeti Tanács, amely a Parlamentben tartja ma ülését. A tanácskozás célja az is, hogy népszerűsítsék Székelyföldet Magyar­országon és Európában.
2010. november 19. péntek 08:10 - HírExtra
A pénteki ülésen több határozattervezetről dönt a mintegy 300 küldött, olyan kérdésekről, amelyek valamilyen formában kötődnek az anyaországhoz. Az egyik határozattervezet megfogalmazza, mit várnak Orbán Viktor kormányának nemzetpolitikájától.

A sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap honlapján megjelent írás szerint a Székelyföld területi autonómiájáért tevékenykedő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a magyar közvélemény figyelmét kívánja felhívni fő céljára. Az SZNT számít a magyar kormány támogatására, és bízik benne, hogy a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség is hozzájárulhat ahhoz, hogy a Székelyföld közelebb kerüljön az autonómiához.

A tanács honlapja szerint a Székely Nemzeti Tanács 2003. október 26-án Sepsiszentgyörgyön alakult meg. A székelység közképviseleti testületeként működő szervezet célja többi között, hogy a székelység nevében igényelje és elnyerje a történelmi terület autonómiáját, és elérje nemzeti alapú eurorégióvá nyilvánítását. A honlapon idézik az Európa Tanács ajánlását is, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozók azokban a régiókban, ahol a lakosság számához viszonyítva többségben vannak, autonóm vagy helyi hatóságokkal, vagy sajátos státussal rendelkezzenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását