2024. április 19. - Emma

A légszennyezés növeli az érelmeszesedést

Az erősen szennyezett levegő fokozza a koszorúér-betegség és általában az érelmeszesedés kockázatát: német és amerikai vizsgálatok egybehangzóan bizonyították ezt a milliók életét veszélyeztető összefüggést.
2010. november 18. csütörtök 09:38 - HírExtra
Vizsgálatuk eredményeit az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata közölte.

A szennyezett levegőtől sokan köhögnek, vannak, akiknek idült hörghurutot, gyerekeknek asztmás rohamot okoz - ehhez a légzőszervi bűnlajstromhoz a szívrohamok kockázatának növekedése is csatlakozik. A nemzetközi szakirodalomban HNR néven (Heinz Nixdorf Recall) emlegetett tanulmány most megjelent adatai szerint a hosszú ideig szennyezett levegőben élő emberek érelmeszesedéses folyamata mérhetően fölgyorsul azokéhoz képest, akiket tiszta, egészséges levegő vesz körül.

A vizsgálat 1999-ben, a Ruhr vidéken indult, ahol 4814, önként jelentkező, egészséges felnőtt alapos orvosi megfigyelését kezdték el, és folytatják jelenleg is. A kutatás már eddig is több, fontos eredménnyel gazdagította a szívgyógyászati megelőzés témakörét, és most azokat az összefüggéseket dolgozták fel, amelyek az autóközlekedés mértéke és az út közelében lakó emberek érelmeszesedésének előrehaladása között jelentek meg.

Az elemzések bizonyították, hogy az erősen szennyezett levegőben élők nyaki ereinek fala korábban válik kórosan vastaggá, mint a jó levegőjű környezetben élő embereké.

Párhuzamos amerikai tanulmányukban Nino Kuenzil és munkatársai kimutatták, hogy Los Angeles egyik autópályája mentén lakók ütőereinek fala mintegy kétszer gyorsabban vastagodik, vagyis meszesedik, ha 100 méteren belül, közvetlenül az út mellett laknak, mint ha lakhelyük ugyanabban a kerületben, de az úttól távolabb van. A két csoport közötti különbség egyértelműen arányos volt az autóforgalom okozta légszennyeződés közötti eltérés mértékével.

Utaltak arra a négy éven át zajló felmérésre is, amely New York belvárosában vetette össze a hirtelen szívhalálban elhunyt lakosok halálának időpontját és az adott napon mért légszennyezettségi adatokat. Ott is az derült ki, hogy a levegőben lebegő parányi szennyező részecskék koncentrációjától függ, hányan vesztik életüket hirtelen szívhalállal az adott a napon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását