2024. május 4. - Mónika, Flórián

A filmekből tanuljuk a cigizést

A dohányipar promóciós kampányai és a dohányzás felbukkanása a filmekben a cigaretta kipróbálására készteti a tizenéveseket az Egyesült Államokban - állítja egy amerikai jelentés.
2008. augusztus 24. vasárnap 07:29 - Hírextra
Az amerikai Nemzeti Rákintézet jelentése szerint a dohányipar 2005-ben több mint 13 milliárd dollárt költött reklámra és promócióra. Az ipar képviselőinek állítása ellenére, miszerint a márkahűség erősítése volt a céljuk, ezek az erőfeszítések valójában növelték az általános dohányhasználatot - állapítja meg a tanulmány.

"Ez az első kormányzati jelentés, amely arra a határozott következtetésre jut, hogy egyrészt a dohány reklámja és promóciója kapcsolatban van a népesség növekvő dohányhasználatával, másrészt a dohányzás ábrázolása a filmekben összefüggésbe hozható azzal, hogy a fiatalok elkezdik a cigarettázást" - közölte Ronald Davis, a tanulmány vezető tudományos tanácsadója, az Amerikai Orvosi Szövetség volt elnöke.

A kutatók ezernél több tudományos tanulmányt tekintettek át. 1965 és 2006 között 42 százalékról 21 százalékra csökkent a dohányosok aránya a felnőtt amerikai lakosok körében, ám most naponta 4000 fiatal gyújt rá első cigarettájára és ezer válik rendszeres dohányossá.

A jelentés szerint a filmek háromnegyedében cigarettáznak, egyharmadában pedig a márka is felismerhető. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a dohányzás visszaszorítását megcélzó médiakampányok is eredményesek, és szorgalmazza, hogy több pénzt fordítsanak erre.

A jelentés azt megelőzően készült el, hogy az amerikai szenátus elé kerül a törvényjavaslat, mely az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatóságának (FDA) felügyeletébe utalná a dohánytermékek engedélyezését. A képviselőház tagjai jelentős arányban támogatták a javaslatot július végén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását