2024. május 5. - Györgyi

Emlékezés Kaszás Attilára

Nyílt napot tartanak a hatéves Nemzeti Színházban március 15-én, másnap pedig jótékonysági gálával, kiállítással, díjátadóval és dombormű-avatással emlékeznek a tavaly elhunyt Kaszás Attilára. A színművész március 16-án lenne 48 éves, ettől a naptól a Ház
2008. március 4. kedd 07:02 - Hírextra

A Nemzeti Színház 2002. március 15-én nyitotta meg kapuit a Lágymányosi hídnál, a millenniumi városközpontban.

"Azóta eltelt 6 eseménydús év, túl vagyunk 44 bemutatón, több mint 1800 előadáson, zajos sikereken és csöndes premiereken, éltünk, dolgoztunk, ünnepeltünk és temettünk. Az idei ünnep egy kicsit más lesz: március 16-án lenne Kaszás Attila 48 éves. Aznap rá emlékezünk" - írta a sajtóreferens.
Március 15-én, a nyílt napon a nézők bekukkanthatnak a legújabb bemutató, a Vesztegzár a Grand Hotelben című zenés vígjáték próbájára. A darab színpadi változatát az azonos című Rejtő-regény alapján Hamvai Kornél készítette, a zenés betéteket Darvas Benedek, a dalszövegeket Varró Dániel írta. A látogatók vezetéssel csoportos látogatást is tehetnek a színházban.

Azon a hétvégén a teátrum kiállítással is emlékezik Kaszás Attilára. Felidézik filmszerepeit és színházi alakításait, s interjúin, dalain keresztül bemutatják a színészt mint művészt és embert. Március 16-ától a Nemzeti Színház próbaterméből létrehozott harmadik játszóhely, a Háziszínpad a Kaszás Attila Terem nevet viseli majd. Ebből az alkalomból helyezik el a III. emeleten, a karzaton Krisztiáni Sándor bronz domborművét, amely a fiatalon elhunyt művészt ábrázolja.

Este jótékonysági és díjátadó gálát rendeznek Kaszás Attila emlékére a nagyszínpadon, Vidnyánszky Attila rendezésében. A Nemzeti Színház a jótékonysági gálaest teljes bevételét Kaszás Attila családjának ajánlja fel.

A műsorvezető Stohl András lesz, fellép többek között Alföldi Róbert, Balla Eszter, Béres Ilona, Csengery Attila, Jordán Tamás, Keresztes Ildikó, Kern András, László Zsolt, Malek Andrea, Nagy Ervin, Nagy-Kálózy Eszter, Pápai Erika, Ráckevei Anna, Rátóti Zoltán, Rudolf Péter, Seress Zoltán, Szarvas József, Szőcs Artur, Tompos Kátya, Udvaros Dorottya és Várkonyi Mátyás. Közreműködik továbbá Ákos, Gerendás Péter, a Ghymes, a Honvéd Táncszínház, a Muzsikás Együttes, Presser Gábor, Rúzsa Magdi, Samu, valamint fellépnek a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház és a Nemzeti Színház művészei.

A gálaesten adják át első alkalommal a XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület által, a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért létrejött Közhasznú Alapítvány támogatásával alapított Kaszás Attila-díjat. Az oklevéllel és plakettel, valamint nettó félmillió forinttal járó elismerést azok a magyar színművészek kaphatják meg, akik a díjátadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett fontos, közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül.

Mivel március 15-én, a Nemzeti ünnepen a Művészetek Palotájában tartják a központi állami ünnepséget, ezért a Nemzeti Színház nyílt napjára érkezőknek a szervezők azt javasolják: a teátrum programjaira tömegközlekedéssel érkezzenek. A gálaest kivételével a programok ingyenesek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását