2024. május 5. - Györgyi

Jóváhagyták Viktor But kiadatását

A thaiföldi kormány jóváhagyta Viktor But orosz fegyverkereskedő kiadatását az Egyesült Államoknak - jelentette be kedden Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök.
2010. november 16. kedd 10:30 - HírExtra
But repülőgépen már el is hagyta az országot.A kormány beleegyező döntése után azonnal megkezdődött a kiadatási eljárás, a 43 éves férfit börtönéből átszállították a thaiföldi bevándorlási hivatalba, majd onnét a repülőtérre.

Viktor Butot az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy számos afrikai, dél-amerikai és közel-keleti konfliktusövezetbe, valamint diktátoroknak szállított illegálisan fegyvert, valamint pénzmosást és csalást követett el, amelyekért összességében akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

A szovjet légierő egykori tisztjét, akit a "halál kufárának" is neveznek, 2008 márciusában fogták el Bangkokban, miután magukat kolumbiai gerillavezéreknek kiadó amerikai ügynökök lebuktatták. Ezt követően az Egyesült Államok kérte a férfi kiadatását.

A terrorizmussal kapcsolatos vádpontok alapján egy thaiföldi bíróság augusztus 20-án eleget tett a kérésnek, de e döntés végrehajtását meggátolta egy időközben beadott másik amerikai kereset, amely azzal vádolta az orosz férfit, hogy pénzmosás és csalás bűntettét is elkövette.

Washington ezeket a vádakat azért terjesztette elő, hogy But kiadható legyen abban az esetben is, ha a terrorizmussal kapcsolatos vádpontokat nem fogadja el a thaiföldi bíróság. Tovább halasztódott az ügy, mert a bírák úgy döntöttek, hogy előbb az összes vádat meg kell vizsgálni.

A bangkoki bíróság a pótlólagos amerikai vádakat végül is bizonyítékok hiányában és eljárásbeli kifogásokra hivatkozva elutasította, szabad utat nyitva meg ezzel But kiadatása előtt.

But ártatlannak vallja magát, állítása szerint legális tevékenységet folytatott. Az orosz kormány törvényellenesnek és átpolitizáltnak tartja a But kiadatásáról szóló döntést, de jelezte, nem kíván beavatkozni az ügybe, és alkut sem kíván kötni vele kapcsolatban az Egyesült Államokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását