2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az emberek negyede életveszélybe sodorja magát!

A közelmúltban kutatók felmérést készítettek arról, hogyan vásárolunk gyógyszereket és az eredmény döbbenetes. Az emberek közel negyede vásárolt vény, sőt orvosi kontroll nélkül gyógyszereket.
2010. november 16. kedd 16:58 - HírExtra
A megdöbbentő, hogy ezeknek az embereknek több mint a fele retteg a gyógyszerek egészségügyi kockázatától.

A kutatás számtalan adattal igazolja, hogy az emberi döntéshozatal elképesztő széles spektrumon mozog és érdekes módon a legfejlettebb országokban kiemelkedő a vény nélküli vásárlás.

Döbbenetes számadatok

A számok hihetetlenek: a közelmúltban 34 millió hamisított tablettát foglaltak le alig két hónap alatt az EU határain. Az éves forgalom azonban ennél is riasztóbb: csak Európában a hamisított gyógyszerek forgalma 10,5 milliárd eurót jelent, míg világviszonylatban ez a szám meghaladja idén a 75 milliárd dollárt a felmérést végzők előrejelzése szerint.



Európában 77 millió ember veszélyben


Ez a hatalmas piac azonban hatalmas veszélyt is hordoz magában. Csak Európában 77 millió ember vásárol vényköteles készítményeket recept nélkül. Mindezt úgy, hogy fogalmuk sincs a veszélyekről:

1. A hamisított gyógyszerek számtalan káros anyagot tartalmazhatnak, például találtak már patkánymérget, bórsavat, sőt, ólomtartalmú festéket is!

2. A hatóanyagokból lehet több vagy kevesebb is, ami koránt sem mindegy, de volt már olyan készítmény is, amely egyáltalán nem tartalmazott hatóanyagot!

3. A hamisított gyógyszerek egészségkárosító hatásáról könyvtárnyi irodalom értekezett már, nem kevés halálesetet is felsorolva.

4. A hamisítványokat zömmel nem higiénikus környezetben állítják elő szakképesítéssel nem rendelkező emberek.

A fő okok: a kényelem, a spórolás, gyorsaság és a ki nem mondott szégyenérzet

A vásárlók leginkább az interneten vásárolnak, és az öt kiemelt tétel a következő:
1, fogyasztó gyógyszerek
2, influenza elleni készítmények
3, potencianövelő készítmények
4, dohányzásról leszokást segítő gyógyszerek
5, krónikus fájdalomcsillapítók

Mindezen rangsor azért érdekes, mert jól mutatja, melyek azok a készítmények, melyekkel nem merünk, vagy nem akarunk orvoshoz fordulni, pláne a patikába elmenni. A megkérdezettek 77 százaléka a kényelem miatt, 58 százaléka a spórolás miatt választja a neten történő recept nélküli vásárlást, de arról mindenki hallgat, hogy bizonyos termékek megrendelését cikinek tartják.

Ha csak egy cseppet is, de a nők szívesebben vesznek így gyógyszert, mint a férfiak: nők 21,2 százalék, férfiak 20,7 százalék.



Érthetetlen: veszik, de félnek tőle

A legmegdöbbentőbb adat a kutatásban azonban az, hogy az emberek 58 százalékát aggasztják az egészségügyi kockázatok, 35 százalékuk kételkedik az orvosságok hatékonyságában. Sőt, a recept nélkül vásárlók 38 százalékának tapasztalata szerint nem volt hatásos a gyógyszer, 35 százalékuk szerint hamisítvány volt, 28 százalékuk szerint nem volt biztonságos a gyógyszer.

Fogalmuk sincs róla, mit vesznek

A felmérésben szereplők több vényköteles gyógyszerről azt hitték, hogy szabadon beszerezhetők: például a mindenki által közismert a Pfizer potencianövelőéről 30 százalék, gondolta úgy, hogy nem vényköteles gyógyszer.

Összegezve megállapítható, hogy a vényköteles gyógyszerek orvosi kontroll nélküli szedése is már rengeteg veszélyt jelenthetnek a fogyasztók számára, míg a mindenféle ellenőrzés nélkül készített, interneten beszerzett, vény nélkül kínált, sokszor hamis készítmények veszélyforrása a fogyasztókra fokozottan érvényes. Ne játsszunk az életünkkel, és inkább hallgassunk a doktorunkra, gyógyszerészünkre. Az élet túl drága ahhoz, hogy pár tablettáért kockára tegyük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását