2024. május 3. - Tímea, Irma

Elkészült két ráktípus teljes géntérképe

Kétféle rákos sejt valamennyi génmutációját azonosította egy nemzetközi kutatócsoport. A rákgéntérkép teljesen új megközelítését adhat a betegség gyógyításához - közölték szerdai sajtótájékoztatójukon a brit Sanger Intézet kutatói Londonban.
2009. december 17. csütörtök 10:13 - HírExtra
A melanomás és a tüdőrákos sejtekben található összes mutációt leírták a tudósok: előbbiben 33 ezer, utóbbiban 23 ezer módosult génváltozatra bukkantak.

"Amit ma látunk, az átalakítja a módot, ahogy a rákra tekintünk" - emelte ki Mike Stratton, a Sanger Intézet rákgenom projektjének munkatársa a tájékoztatón.

Egy melanomás és egy tüdőrákos pácienstől származó tumor, valamint egy normális szövet teljes DNS-sorrendjét határozták meg a kutatók azzal az új technológiával, amely a DNS-szakaszok tömeges, párhuzamos elemzését teszi lehetővé. Az elváltozásokat úgy azonosították, hogy a ráksejtek DNS-ét összevetették a normális sejtek DNS-ével.
Peter Campbell szerint - aki szintén az intézet kutatója - a tüdőrák vizsgálata azt sugallja, hogy egy átlagos dohányosnál minden 15. cigaretta elszívása után kialakul egy mutáció, méghozzá az első rágyújtástól fogva.

"Ezek a mutációs listák arról beszélnek nekünk, miként alakult ki az adott rák, tehát a megelőzésről is szólnak, és tartalmazzák mindazt, ami kiválthat egy rákos elfajulást" - mondta Stratton.

A kutatók azonosítottak már néhány olyan mutációt, amelyek rákot indíthatnak el, az elkészült listán szereplő több tízezer módosulat közül is ki kell még választani a folyamat valódi főszereplőit.

A teljes program célja az összes, több mint százféle ráktípus genomjának feltérképezése. Az első 50 ráktípus leírásán 2008 óta a Nemzetközi Rákgenom Konzorcium (ICGC) dolgozik. Ebben az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH), valamint ausztrál, kanadai, kínai, francia, indiai, japán és szingapúri rákkutató csoportok vesznek részt.

Mark Walport, a Wellcome Trust igazgatója úgy véli, a távolabbi jövőben, ahogy a DNS-meghatározás, géntérképezés technológiája egyre gyorsabb és olcsóbb lesz, az egyes páciensek saját genomja is elkészülhet, ezáltal személyre szabott kezelést kaphat minden rákos beteg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását