2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb vidám nap a parlamentben

A vidék gazdaságáról, a nők nyugdíjba vonulásáról, a magánynyugdíj-pénztári rendszerről, valamint a romák helyzetéről beszéltek hétfőn napirend előtt a képviselők az Országgyűlésben.
2010. november 15. hétfő 14:00 - HírExtra
A MSZP-s Simon és Gyurcsány ismét Orbánt akarta kérdezni

Simon Gábor (MSZP) ismét azonnali kérdést kívánt feltenni Orbán Viktornak, ám a miniszterelnök halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest jelölte ki válaszadásra, Simon Gábor azonban közölte, "megvárja" a kormányfőt, akinek a második soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.

A szocialista Gyurcsány Ferenc is újra fel akarta tenni azonnali kérdését "Miért fél, miniszterelnök úr?" címmel Orbán Viktornak, aki ebben az esetben is Navracsics Tibort jelölte ki válaszadásra. A volt miniszterelnök azonban azt mondta, "mivel lehet, hogy tényleg fél a miniszterelnök, szerintem adjuk meg a lehetőséget, hogy leküzdje a félelmét, és válaszoljon a kérdésre". A kormányfőnek a második soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.

Lendvai a 2002 körüli "lelépési pénzekről" érdeklődött

Az MSZP-s Lendvai Ildikó azt idézte fel, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a minap ígéretet tett arra, kezdeményezi, hogy a 2002 környékén távozott vezetők önként fizessék vissza "lelépési pénzük" kétmillió forint feletti részét. Hol tart ez a misszió, és fizettek-e már az érintettek? - kérdezte a politikus. "Mire számíthatunk Orbán Viktor miniszterelnök úr - sajtóhírek szerint - felvett 5,5 milliója ügyében?" - érdeklődött.

Navracsics Tibor válaszában azt mondta: "ha 45 fokban jobbra fordul, akkor pontosan egy volt miniszterelnök könyököl az ön háta mögött. Miért nem kérdezi meg tőle, hogy miért nem fogadtak el akkor olyan törvényt, hogy ha ezt most, 2010 novemberében ennyire botrányosnak tartja?" A szocialisták elvitték, "egyes hírek szerint ellopták" az összes pénzt - tette hozzá.

Jobbik: meddig maradunk Európa szemétlerakója?

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta: az ország Európa élelmiszerszemét-lerakójává vált Európa éléskamrájából, a magyar vásárlók a jelenlegi rendszerben védtelenek. A politikus azt kérdezte, mikor fordulhat elő, hogy kizárják azokat a cégeket a magyar piacról, amelyek szennyezett, káros élelmiszereket forgalmaznak.

Válaszában Czomba Sándor államtitkár közölte: a veszélyes, a jogszabályoknak nem megfelelő termékek esetében a piacfelügyeleti hatóságok feladata, hogy rendszeres ellenőrzéseikkel kiszűrjék azokat.

LMP: hol marad az útdíj?


Scheiring Gábor (LMP) arról érdeklődött, milyen ütemezésben kívánja előkészíteni a kormány a használatarányos útdíj bevezetését, az erről szóló javaslat pedig mikor kerül a parlament elé.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta, a kormánynak mielőbb szándékában áll a megtett úttal arányos, korszerű, kapuk nélküli, elektronikus díjszedési rendszer bevezetése. A pontos időpontot azonban egyelőre nem tudják meghatározni, mivel - mint hozzátette - egy bonyolult rendszerről van szó.

A Fidesz a betegszállítás gondjairól

Jánosiné Bene Ildikó (Fidesz) azt mondta, az előző kabinet átgondolatlanul és szervezetlenül választotta szét a mentést és a betegszállítást 2008. január 1-jétől. A betegszállítás gondja ma generális probléma, ugyanis az üzleti szemlélet gyakran nem párosul az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó elvekkel - hangsúlyozta.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter úgy válaszolt: a szaktárca kiemelt fontosságúnak tartja a betegszállítás ügyének rendezését, és ennek megfelelően lépéseket tett egy egységes irányítási és ellenőrzési rendszer kidolgozására.

Az MSZP a földbérleti díjak emelkedéséről

Gőgös Zoltán közölte: azért keresték meg gazdálkodók, mert a lejáró bérleti szerződéseknél nagyon drasztikus bérleti díj emeléseket követelnek. Kiemelte: nem a helyben élő, földjüket bérbe adó kisebb birtokosokkal van probléma, hanem azokkal, akiknek több száz hektár földterületük van és nagyvárosokban élnek.

Ángyán József államtitkár azt válaszolta: tapasztalható a földbérleti díjak emelkedése, azonban a földbérleti díjak a földárakon keresztül jelennek meg. Mint mondta, a Nemzeti Földalapról szóló törvény azért született, hogy az állam aktív szereplőként belépjen a földpiacra, és részben az árakat szeretné befolyásolni.

A Jobbik a Mátra nyugati vízgyűjtőterületének árvízvédelmi biztosításáról beszélt

Farkas Gergely arról beszélt: az 1999-es nagy mátrai árvizek óta tisztában van mindenki azzal, hogy Pásztó és a környező települések lakói nincsenek biztonságban egy hirtelen jött esőzés után. Azt kérdezte: mikor kívánja megoldani a kormány a Mátra nyugati vízgyűjtőterületének árvízvédelmi biztosítását?

Ángyán József államtitkár közölte: a kormány napirenden tartja a záportározók építését a Mátra térségében.

Az LMP Magyarországnak nemzetközi fejlesztéspolitikájáról


Kaufer Virág azt kérdezte, hogy mikor lesz Magyarországnak korszerű nemzetközi fejlesztéspolitikája.

Németh Zsolt államtitkár azt válaszolta: új koncepcióra van szükség, koncentráltabb, a hazai adottságokat jobban figyelembevevő nemzetközi fejlesztés politikát kell kialakítani.

A Jobbik az alapellátás kapcsán kérdezett

Gyenes Géza azt kérdezte: mennyi időre van még szüksége a kormányzatnak ahhoz, hogy elkészüljön az alapellátás megerősítésének időbeni és forrásoldali ütemezésével? Jó lenne, ha a az alapellátás fejlesztése már ebben az évben elindulna - jelentette ki.

Réthelyi Miklós miniszter azt válaszolta: a kormány kiemelt feladatának tekinti az alapellátás megerősítését. Közölte, az alapellátásban részletes programot hirdet ebben az évben a kormány, ami az életpálya modellel kapcsolatos elképzeléseket is tartalmazza.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását