2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Győzhet az USA Afganisztánban?

Bár a tálibokkal folytatott megbeszélések semminemű eredménnyel nem jártak, továbbra is pártoljuk az efféle kapcsolatokat, mert tudjuk, hogy Afganisztánban nem lesz egyértelmű katonai győzelem - jelentette ki Richard Holbrooke.
2010. november 15. hétfő 14:08 - HírExtra
Az amerikai elnök afganisztáni különmegbízottjaarra a két találkozóra utalt, amely a kabuli kormány képviselői és "magas rangú tálibok" nevében tárgyaló személyek között zajlott le a közelmúltban. Mint hangsúlyozta, a NATO képviselői nem voltak jelen az eszmecseréken, mivel a katonai szövetség azt akarta, hogy azokra afgán vezetés alatt kerüljön sor.

Az amerikai diplomata problémának nevezte, hogy a Nyugat "még azt sem tudja, mit is akar pontosan az ellenség. Ráadásul nincs egyértelmű tárgyalópartnerünk. Sok különböző csoport létezik: a Quetta-Shura régi tálib vezérkara, a Haqqani hálózat, a pakisztáni tálibok vagy a Lashka-e-Taiba lázadói. Ezek a csoportok maguk is különböző frakciókra oszlanak. Egy részüknek semmilyen ideológiai kötődése nincs az iszlámhoz, csupán együtt harcolnak, és készek átállni a másik oldalra."

Az interjúban Holbrooke úgy vélte, hogy nem az idei, hanem a jövő esztendő lesz a döntő az afganisztáni konfliktus kimenetele szempontjából. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugati csapaterősítés csak idén szeptemberben zárult le. Az e héten Lisszabonban rendezendő NATO-csúcsértekezlet pedig mintegy beharangozza majd a műveletek döntő szakaszát.

Lisszabonban "fogjuk meghirdetni az afganisztáni átmenetre vonatkozó új stratégiánkat. Ez négyéves tervet takar, amelynek célja az afgán biztonsági erők megszilárdítása, párhuzamosan a NATO harci egységeinek folyamatos létszámcsökkentésével" - jelentette ki az amerikai elnök afganisztáni különmegbízottja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását