2024. április 20. - Tivadar

Botrány? Nem mond le!

Négy miniszter kilép az olasz kormányból, ha Berlusconi nem mond le.
2010. november 12. péntek 12:10 - HírExtra
A Gianfranco Fini olasz házelnök mögött felsorakozott miniszterek hétfőn kilépnek a kormányból, ha addig Silvio Berlusconi miniszterelnök nem mond le. Italo Bocchino, a kormánykoalíció ellen fellázadt képviselők vezetője egy tv-műsorban leszögezte: ha Berlusconi hétfőn még hivatalban lesz, az alsóház elnökéhez hű négy kormánytag benyújtja lemondását. Fini július végén szakított egykori szövetségesével, Berlusconival, akivel együtt alapította meg a kormány vezető erejét, a Szabadság Népe Pártot (PDL). A két politikus viszonya áprilisban hidegült el, majd akkor került sor a nyílt kenyértörésre, amikor Berlusconi eltávolította egykori szövetségesét a PDL-ből.

Fini 36 képviselővel együtt megvonta a kormánykoalíció támogatását a törvényhozásban, és ezzel véget vetett a PDL addigi kényelmes parlamenti többségének. A házelnök októberben megalakította saját mozgalmát Jövőt és Szabadságot Olaszországnak (FLI) néven, amely egyértelműen szembeszáll a Berlusconi-kormánnyal.

Bocchino pénteki nyilatkozatában úgy vélte: Berlusconinak arról kellene tájékoztatnia Giorgio Napolitano államfőt, hogy a parlamenti többségét biztosító egyik alkotóelem már nem támogatja őt, ezért lemond. A kialakult kormányválság felszámolásában a miniszterelnök mellett továbbra is kitartó Umberto Bossi, a populista jobboldali Északi Liga vezetője igyekszik közvetíteni, és ennek érdekében csütörtökön arról győzködte Finit: a házelnök járuljon hozzá ahhoz, hogy követői részt vegyenek egy megújuló, de továbbra is Berlusconi vezette kormányban. Fini azonban ezt visszautasította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását