2024. május 4. - Mónika, Flórián

A rák egyidős az emberiséggel

„Célkeresztben a tüdőrák-együtt a gyógyulásért” címmel, november 19-én rendezvényt szerveznek a betegség megvitatására. Simon Tamással, a Magyar Rákellenes Liga elnökével beszélgettünk.
2010. november 12. péntek 06:39 - Fontos Erzsébet
Milyen szakmai és társadalmi jelentőséggel bír, hogy a Magyar Tüdőgyógyász Társasággal együtt megszervezték ezt a rendezvényt?

Időben fedezzük fel!
Az emlőrák korai stádiumban az esetek jelentős részében meggyógyítható! A korai felfedezés életet menthet, ezért rendkívül fontos a havonta végzett önvizsgálat. Az elváltozás nagy részét, véletlenszerűen, a nők saját maguk észlelik először.

Az emlő rendszeres önvizsgálata jelentősen fokozza annak esélyét, hogy az esetleges elváltozás korai stádiumban észlelésre kerüljön. Az emlőrák a fiatalabb nőknél is előfordulhat. Az emlő a női szépséget és az anyaságot jelenti, gondozni kell, mint ahogy az egész testünket.

www.rakliga.hu
A rákban megbetegedett férfiak közül tüdőrákban halnak meg a legtöbben Magyarországon. Világviszonylatban is nálunk hal meg a legtöbb férfi ebben a betegségben. A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyászok Társasága valamit tenni akar azért, hogy kevesebben betegedjenek meg.  

Aki megbetegedett, az időben kerüljön orvoshoz, hogy megállapítsák, milyen típusú betegsége van, és eredményesen kezeljék, hiszen a közhiedelemmel ellentétben, a tüdőrák húsz százalékát meg lehet gyógyítani a legkorszerűbb, célzott biológiai gyógyszerekkel.

Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy az egészségük ugyanolyan érték, mint a lakásuk vagy az autójuk. Ezzel nem gazdálkodnak, hanem elfecsérlik. Ezért kell megtanítani őket arra, hogy jól gazdálkodjanak azzal az értékkel, amit egészségnek neveznek. Ezt mindenhol, minden alkalommal terjeszteni kell!

Az esemény egyedülálló kezdeményezés vagy  egy minden évben megrendezett eseménysorozat része?

A Magyar Rákellenes Liga két éve működik együtt a Tűdőgyógyászok Társaságával a tüdőrák megelőzése, felismerése és a meggyógyítható emberek kiszűrése terén. Ezt a rendezvényt immáron harmadik alkalommal rendezzük meg, aminek természetesen lesz folytatása.

A nőknek az egyik legnagyobb traumát az emlőrák okozza, mely során akár elveszíthetik a mellüket. Még mindig ez jelenti számukra a legnagyobb problémát?


Magyarországon három éve a nőknél is a tüdőrák lett a vezető halálozási ok. Négy éve már ezt támasztják alá a szűrővizsgálati eredmények.

A nőknél sokkal borzalmasabb következményekkel jár a dohányzás. Magyarországon a várandós anyáknak a tizenhét-húsz százaléka akkor sem hagyja abba a dohányzást, ha gyermeket vár. Ezáltal a terhes nők vérének oxigénszállító képessége csökken, mert a cigarettafüstből szénmonoxid kerül a vérbe és a vérfesték egy részét megköti. Amelyik megkötődött, az nem szállít oxigént.

Annak a szerencsétlen gyereknek, akinek kétszáz nyolcvanöt nap alatta a legtöbb oxigénre lenne szüksége, az légszomjban fejlődik. A magzat hihetetlen gyors fejlődése során két mikroszkópikus sejtből lesz egy három és fél kilós gyerek. Ez egy hihetetlen gyors fejlődés, melynek nagyon nagy oxigénigénye van. Ezért akik dohányoznak, azoknál az alacsony születési súly tizenöt-tizenhét százalék, míg akik soha nem dohányoztak, azoknál négy százalék.

Ön szerint mi szükséges ahhoz, hogy hatékonyan küzdjünk a rákkal szemben?

A rákot már az ősemberek csontján is ki lehet mutatni, ezért a rák egyidős az emberiséggel. A XXI. században az az újdonság, hogy azoknak az összefogásoknak az eredményeképpen, amiket az előzőekben említettem, a rák már korántsem olyan „sötét”, mint ahogy a köztudatban él. Az emberek azt mondják, hogy a rák egyenlő a halállal, pedig ez nem igaz. Három lehetséges rákos betegsége közül az egyiket meg lehet előzni. A másik kettő megbetegszik rákban, de az egyiket teljes mértékben meg lehet gyógyítani. A halálos esteknél pedig az időfaktor és az életminőség jelentősen kitolható és javítható.

Azt a szemléletet kellene most már terjeszteni amely ezt suggalja: a rák ugyanolyan krónikus betegség, mint a magas vérnyomás, vagy a cukorbaj. Egy kicsit veszélyesebb, de nagyon fontos, hogy tegyünk meg mindent a megelőzéséért, korai felismeréséért.

Ön szerint a média és a kormány megfelelő figyelmet fordít a betegségre és a társadalmi problémára?

A Magyar Nemzeti Rákellenes Program európai szintű. A gond azzal van, hogy nem ment át a köztudatba az, hogy mindenkinek, aki a megfelelő „lépcsőjén” van az egészségügynek, annak tudnia kell, hogy mi a teendője. Ez elsősorban az egészségügyi dolgozók ügye. A másik: növelni kell a műszerezettséget. Lényeges, hogy az ne forduljon elő, hogy valakinek mammográfiára két hónapos várakozási időt írunk elő.

Ön szerint az egészségügy megfelelő segítséget nyújt a betegség kezeléséhez?

Minden országnak olyan egészségügye van, melyet megérdemel. Ha az ország vezetői azt mondják, hogy az egészségügy és az oktatás nem termel, tehát a költségvetésből a maradék elv alapján lehet támogatni, akkor az hibádzik. Az egészségügy és az oktatás is termeli és visszaadja a munkaerőt. A képzett és egészséges munkaerő sokkal jobb lenne. A szemléletet kellene megváltoztatni és akkor a költségvetési arányokon is ésszerűen lehetne változtatni, de ezt el kellene fogadtatni. Így lenne motiválva a rendszer és a Magyar Rákellenes Liga ezért is tesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását